Kritik af program om screening for tarmkræft

Kræftens Bekæmpelse frygter, at en udsendelse i 21 SØNDAG har fået patienter til at fravælge at få foretaget tarmundersøgelse. Redaktøren på 21 SØNDAG afviser kritikken.

21 Søndag viste i søndags historien om en kvinde, der døde som følge af en kikkertundersøgelse i tarmen. Nu møder programmet kritik. (© DR)

DR beskyldes for at have medvirket til at afskrække patienter fra at få foretaget en kikkertundersøgelse i tarmen med en udsendelsen i programment 21 SØNDAG. Programmets redaktør afviser kritikken.

- Vi vil aldrig gå med til at fortie væsentlige oplysninger for vores seere. Vores seere har krav på at kende sandheden om en undersøgelse, som politikerne er på vej til at indføre for op mod 15.000 patienter om året, siger redaktøren, Jacob Kwon Henriksen, til dr.dk/nyheder.

Kritik af programmet

Udsendelsen kørte i søndags, hvor folk hjemme i stuerne kunne høre historien om en kvinde, der døde som følge af en kikkertundersøgelse i tarmen.

Ifølge Ritzau aflyste adskillige patienter de følgende to dage deres planlagte kikkertundersøgelser af tarmen, koloskopi.

Kræftens Bekæmpelse frygter, at det er DRs udsendelse, der afholder danskerne fra at få foretaget kikkertundersøgelsen, selvom de har symptomer på kræft og deres læge har henvist dem til en koloskopi.

- Uden at jage en skræk i livet på folk kan jeg ikke kraftigt nok opfordre dem til at komme af sted til undersøgelsen. Vi ved, at omkring 15 procent af dem med blod i afføringen, enten har kræft eller forstadier til kræft. For dem vil det få fatale følger, hvis de venter for længe med at blive undersøgt, siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Arne Rolighed.

Fair journalistik

Han bakkes op af formand for Danish Colorectal Cancer Group og overlæge ved Hvidovre Hospital, Steffen Bülow:

- Bliver folk væk fra koloskopien, opdager vi kræften for sent, og det vil helt sikkert koste liv. Det må DR tage et medansvar for, siger overlæge Steffen Bülow.

Men kritikken bider ikke på redaktøren på 21 SØNDAG:

- Vores ansvar er at videreformidle væsentlige oplysninger til vores seere. Det har vi også gjort i dette tilfælde. Vi fortæller loyalt, at der er en lille risiko ved at få foretaget en kikkertundersøgelse. Samtidig fortæller vi, at vil kunne reddes op mod 150 menneskeliv om året ved at indføre tarmscreening. Det er fair og velafbalanceret journalistik, siger Jacob Kwon Henriksen til dr.dk/nyheder.

Tyktarmskræft og endetarmskræft rammer næste 4000 danskere om året, og under halvdelen overlever deres sygdom. Kræftens Bekæmpelse mener, at der derfor skal indføres screening for tarmkræft i Danmark for alle mellem 50 og 74 år.

Facebook
Twitter