Kritik af Troels Lund: For 'kvikt' at give kontanthjælpsloftet æren for flere i arbejde

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener, det er sund fornuft, at det er kontanthjælpsloftet, der har fået folk i arbejde.

Professor fra Aarhus Universitet mener ikke, der er fagligt belæg for, at det er kontanthjælpsloftet, der har fået flere i job. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er på grænsen til talmanipulation, når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i Berlingske hævder, at regeringens kontanthjælpsloft og 225-timersregel er grunden til, at flere end 1.000 kontanthjælpsmodtagere er kommet i de såkaldte 'småjob'.

Sådan lyder kritikken fra flere sider.

Tallene kommer fra Beskæftigelsesministeriet og dækker over, hvor mange flere kontanthjælpsmodtagere, der har fået et af de såkaldte 'småjob' - job på mellem to og 25 timer om ugen - fra april til september i år.

Medregner måneder uden kontanthjælpsloft

Men regeringens kontanthjælpsloft og 225-timers reglen trådte først i kraft fra oktober, og derfor kritiserer Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF, at Troels Lund Poulsen forklarer den øgede beskæftigelse med regeringens nye regler.

- Allerede der må man stille spørgsmåltegn ved, hvad det er for en statistik, regeringen benytter sig af, siger han.

Også Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, mener, at regeringens konklusion er kritisabel:

- Den er lige kvik nok. Jeg kan kun konkludere, at der er omkring 1.000 flere mennesker, der er kommet i beskæftigelse. Det er rigtig godt. At det skyldes kontanthjælpsloftet - den køber jeg ikke, siger han.

Professor: Intet fagligt belæg for V's konklusion

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi fra Aarhus Universitet, studser også over regeringens udlægning af tallene:

- Der er ikke noget fagligt belæg for, at det er kontanthjælpsloftet, der har forårsaget stigningen. Generelt er beskæftigelsen steget i perioden. Så det kan også bare være udtryk for, at det generelt er nemmere at få et job, siger han.

Troels Lund Poulsens egne embedsmænd skiver da også i analysen, at man ikke kan sige, at stigningen direkte skyldes kontanthjælpsloftet.

Men beskæftigelsensministeren holder fast.

- Man kan bruge politisk, sund fornuft, og det vil jeg vælge at gøre. Når der er sket en stigning på 25 procent fra april til september i 2016, så viser det for mig, at der er en stor effekt af de regler, som regeringen har besluttet, siger han.

Kontanthjælpsloft og 225-timersregel

  • 225-timers-reglen kræver, at man arbejder 225 timer om året ved siden at kontanthjælp, hvis der ikke skal trækkes i ens ydelse.

  • Reglen trådte sammen med kontanthjælpsloftet i kraft i oktober, som er besluttet af blå blok.

  • Det såkaldte kontanthjælpsloft er grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og herunder krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt reglerne.

FacebookTwitter