Tema Kontanthjælpsloftet

Kritik af Troels Lund: For 'kvikt' at give kontanthjælpsloftet æren for flere i arbejde

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener, det er sund fornuft, at det er kontanthjælpsloftet, der har fået folk i arbejde.

Professor fra Aarhus Universitet mener ikke, der er fagligt belæg for, at det er kontanthjælpsloftet, der har fået flere i job. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er på grænsen til talmanipulation, når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i Berlingske hævder, at regeringens kontanthjælpsloft og 225-timersregel er grunden til, at flere end 1.000 kontanthjælpsmodtagere er kommet i de såkaldte 'småjob'.

Sådan lyder kritikken fra flere sider.

Tallene kommer fra Beskæftigelsesministeriet og dækker over, hvor mange flere kontanthjælpsmodtagere, der har fået et af de såkaldte 'småjob' - job på mellem to og 25 timer om ugen - fra april til september i år.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

Medregner måneder uden kontanthjælpsloft

Men regeringens kontanthjælpsloft og 225-timers reglen trådte først i kraft fra oktober, og derfor kritiserer Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF, at Troels Lund Poulsen forklarer den øgede beskæftigelse med regeringens nye regler.

- Allerede der må man stille spørgsmåltegn ved, hvad det er for en statistik, regeringen benytter sig af, siger han.

Også Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, mener, at regeringens konklusion er kritisabel:

- Den er lige kvik nok. Jeg kan kun konkludere, at der er omkring 1.000 flere mennesker, der er kommet i beskæftigelse. Det er rigtig godt. At det skyldes kontanthjælpsloftet - den køber jeg ikke, siger han.

Professor: Intet fagligt belæg for V's konklusion

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi fra Aarhus Universitet, studser også over regeringens udlægning af tallene:

- Der er ikke noget fagligt belæg for, at det er kontanthjælpsloftet, der har forårsaget stigningen. Generelt er beskæftigelsen steget i perioden. Så det kan også bare være udtryk for, at det generelt er nemmere at få et job, siger han.

Troels Lund Poulsens egne embedsmænd skiver da også i analysen, at man ikke kan sige, at stigningen direkte skyldes kontanthjælpsloftet.

Men beskæftigelsensministeren holder fast.

- Man kan bruge politisk, sund fornuft, og det vil jeg vælge at gøre. Når der er sket en stigning på 25 procent fra april til september i 2016, så viser det for mig, at der er en stor effekt af de regler, som regeringen har besluttet, siger han.

Kontanthjælpsloft og 225-timersregel

  • 225-timers-reglen kræver, at man arbejder 225 timer om året ved siden at kontanthjælp, hvis der ikke skal trækkes i ens ydelse.
  • Reglen trådte sammen med kontanthjælpsloftet i kraft i oktober, som er besluttet af blå blok.
  • Det såkaldte kontanthjælpsloft er grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og herunder krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt reglerne.