Kritikere tilfredse med undervisningsministers kovending: Det var et vanvittigt forslag

Merete Riisager ville give tilladelse til at undersøge elevers computere for at undgå eksamenssnyd.

Forslaget ville være enormt indgribende i elevernes privatliv, mener kritikere. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

Da undervisningsministeren i sidste uge løftede sløret for et forslag om, at det skal være muligt for gymnasier at gennemsøge elevers private computere for at forhindre eksamenssnyd, rejste kritikken sig hurtigt.

Der gik ikke mange timer, før flere politikere og gymnasieelever kritiserede forslaget og mente, at det var langt over stregen.

Derfor er de lettede over, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) har meddelt, at hun dropper forslaget.

- Jeg er meget glad for, at det lykkedes os - sammen med de studerende - at afværge det her forslag. Det var et vanvittigt forslag og et brud på grundlæggende frihedsrettigheder. Jeg var meget overrasket over, at det kom fra en liberal minister, siger Jakob Mark, der er uddannelsesordfører for SF.

Også Danske Gymnasieelevers Sammenslutning udtrykker tilfredshed over, at ministeren har lyttet til kritikken.

- Det viser, at når vi som elever står sammen og kritiserer nogle af politikernes tiltag, så kan vi få reelt indflydelse og mulighed for at skabe forandring. Forslaget var enormt indgribende, der ville gå dybt ind i vores privatliv, siger formand for danske gymnasieelevers sammenslutning, Jens Phillip Yasdani.

Og det er netop det, der ligger bag undervisningsministerens kovending.

- Det skal være sådan, at eleverne har ret til privatliv, og at ingen skal snage i feriebillederne. Når både Institut for Menneskerettigheder, eleverne selv og en række partier siger, at det ikke er i orden, må jeg lytte til dem, siger Merete Riisager til Ritzau.

Facebook
Twitter