Kritikere tvivler på effekt af strakstilhold mod stalkere

Regeringen vil give politiet mulighed for at lave strakstilhold i sager om stalking. To formænd er kritiske over for regeringens forslag om strakstiltag.

Justitsministeriet har vurderet at mellem 100.000 og 132.000 danskere årligt er ofre for stalking. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Regeringen fremlægger i dag en række initiativer, som skal hjælpe ofre for stalking.

Et af initiativerne handler om, at politiet skal have mulighed for at lave strakstilhold. Det giver politiet mulighed for at lave et tilhold i en sag, før der falder en afgørelse.

Strakstilholdet skal kun bruges i relativt ukomplicerede sager, hvor der for eksempel ikke er børn indblandet.

Birgit Søderberg, formand for Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, LOKK, er ikke sikker på, at tiltaget vil få en effekt. For det er netop kendetegnet ved stalking-sager, at de ofte kan være komplicerede.

- Hvad vil det sige, at en sag ikke er indviklet? Præmissen for de fleste stalking-sager er jo, at man kender hinanden. Ofte er stalkeren en person, som man har været venner, kollega eller kæreste med. Og det kan jo netop gøre sagen kompliceret, siger Birgit Søderberg.

Også direktør i Dannerhuset, Susanne Philipson er kritisk over for tiltaget. Hun har selv arbejdet i politiet som politikommissær i mange år:

- Det kan være rigtig svært at vurdere. Jeg har selv beskæftiget mig med det her i mange år. Det er svært at give de her tilhold og få dem igennem systemet. Og det forhindrer ikke nødvendigvis stalkeren i at gøre det, bare fordi der er et tilhold, siger Susanne Philipson.