Kritikken hagler ned over Black Lives Matter-talskvinde: Bevægelsen bliver forplumret med hendes budskaber

Black Lives Matter-leder ville have hvide bagerst til demonstration og sammenligner det med en begravelse.

- Som sort person har man traumer, som andre ikke har, udtaler Bwalya Sørensen. Her ses hun ved en demonstration i Aalborg i går. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Omring 15.000 personer gik søndag på gaden i København i kølvandet på George Floyds død i USA.

Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter Danmark.

I front er talspersonen Bwalya Sørensen, der i de seneste dage har været genstand for kritik, efter at det blandt andet er kommet frem, at der blev udstukket en række særlige retningslinjer ved demonstrationen.

Det betød blandt andet, at deltagere med hvid hud skulle trække i baggrunden, så farvede personer kunne stå forrest.

Bwalya Sørensen fortæller til P1 Morgen, at hun ikke ser noget problem i, at man forsøgte at opdele efter hudfarve til en demonstration, der handlede om at bekæmpe strukturel racisme.

- Når jeg går til begravelser og bryllupper, så kommer familie og nære venner foran.

- Jeg bad om, at de kunne komme foran, så de kunne stå sammen. Som sort person har man traumer, som andre ikke har, udtaler hun.

Desuden tror hun ikke på politiet, når de har meldt ud, at der var 15.000 deltagere. Tallet var nærmere 50.000, mener hun.

Kampråb - men ikke for hvide

I weekenden uploadede Black Lives Matter Danmark et billede på sin Instagram-profil med overskriften 'Protest etiquette for white folks'.

Her blev der opfordret til, at hvide deltagere skulle holde sig fra at råbe "hands up, don't shoot" og "I can't breathe". Samtidig skulle man holde sig fra at tale med pressen.

- Medierne bør rapportere budskaberne fra arrangørerne. Ikke fra en eller anden hvid person, lød det blandt andet.

Opslaget blev senere taget ned, og Bwalya Sørensen afviser, at hun har haft noget med det at gøre.

- Jeg har ikke engang nået at se det. Jeg har ikke selv Instagram. Det er nogle unge mennesker, der har fundet det fra USA og lagt det på, lyder det.

Demonstrationer kolliderede

Det socialistiske medie Solidaritet beskrev i går, hvordan en gruppe gymnasieelever tog initiativ til en demonstration i Aalborg. Flere gange forsøgte de at få kontakt til Bwalya Sørensen for at høre, om Black Lives Matter selv havde arrangementer på vej i Aalborg.

Men da gymnasieeleverne ikke hørte noget, kontaktede de Amnesty i Aalborg, som meldte sig som medarangør til en demonstration i går.

  • Her ses Bwalya Sørensen i den orange kjole til Black Lives Matter-demonstrationen i Aalborg i går. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Omkring 1.000 dukkede op. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Demonstranterne havde forskellige slags skilte med. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Black Lives Matter-bevægelsen blev dannet i 2013 som en reaktion på drabet på Trayvon Martin. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
1 / 4

Men ifølge Solidaritet ville Black Lives Matter holde en demonstration samme dag. Amnesty spurgte derfor Bwalya Sørensen, om demonstrationen ikke kunne rykkes.

Bwalya Sørensen insisterede dog på, at det skulle være Black Lives Matter, der arrangerede demonstrationen. Til Solidaritet siger hun, at det ikke passer, at hun ikke svarede gymnasieleverne.

- Jeg fortalte dem, at det er vigtigt, at sorte mennesker leder denne kamp, og [at] det bliver et BLM-event.

Hun fortæller til P1 Morgen, at hun ikke ønsker at have noget at gøre med Amnesty.

- Nu når vi har bygget momentum i den her sag, så kommer man fra sidelinjen. Vi har aldrig set Amnesty til antiracistiske events, udbryder hun.

'Ledelsen forplumrer'

Søskendeparret Jamil og Julia Fearrington har en afroamerikansk far, der er født i Philadelphia. De har fulgt med i debatten og glæder sig over, at der på globalt plan er kommet fokus på sortes rettigheder.

Men de ærgrer sig over Black Lives Matters ledelsesstrategi.

- Bwalya Sørensen har gjort et stort stykke arbejde. Lige nu er der så mange, der er lydhør for den her problematik, men jeg synes, det er så ærgerligt, hvis der er nogen, der lukker ørene, hvis det bliver forplumret med nogle forkerte budskaber, hun sender ud.

- Jeg kunne godt tænke mig, at nogen tog styringen, så man mere er med til at forene folk end splitte folk, siger Jamil Fearrington.

Julia Fearrington er også nervøs for, at de vigtige budskaber bliver overskygget af polemik.

- Det her er ikke en kamp mellem sorte og hvide. Det er en kamp imod forskelsbehandling og racisme.

- Lige nu har vi pludselig et vindue, hvor rigtig mange gerne vil lytte, og det er bare rigtigt ærgerligt at lukke det vindue, siger hun.

Foruden søskendeparret er Bwalya Sørensen blevet kritiseret fra flere forskellige kanter. Mange på sociale medier har ytret deres undren og kritiseret Bwalya Sørensen, blandt andre Venstres Jan E. Jørgensen.

Også Berlingskes kulturskribent Aminata Amanda Corr og Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, har meldt sig ind i debatten.

Artiklen er blevet opdateret klokken 11.34 med tweets fra de to politikere.