Kronologi over livstidsfanger

Kronologi over livtidsfanger

Med livstidsdommen over Peter Lundin sidder 17 personer nu idømtlivsvarigt fængsel.

Idømmes man livsvarigt fængsel, løber straffen, indtil manbenådes. Det vil gennemsnitligt sige, at forbryderen afsoner 16 årog ni måneder i fængsel. Det viser den seneste opgørelse fraDirektoratet fra Kriminalforsorgen, der har set på, hvor længe delivstidsdømte, der er blevet benådet fra august 1985 og frem tilnu, har siddet i fængsel.

En enkelt dømt trækker dog gennemsnittet voldsomt op, nemliglivstidsfangen Palle Sørensen, der afsonede over 33 års fængsel fordrabene på fire politifolk i 1965. Uden hans straf liggergennemsnittet på 15 år og fire måneder, oplyserkriminalforsorgen.

Af de 17 fanger, der nu sidder i livstidsfængsel, har en enkeltsiddet i fængsel i over 24 år. Af de benådede slap en enkelt medkun at sidde i fængsel i 12 år.

Det kan dog ske, at de benådede må vende tilbage til fængslet.Det gjaldt bl.a. den 42-årige Jørgen Rosenbæk Jøgensen, hvisbenådning blev ophævet i 1999, efter at han begik røveri mod enældre kvinde på Østerbro i København. Han var oprindeligt idømtfængsel på livstid for et lejemord på en narkoprostitueret i1980.

Rækken af livstidsdømte repræsenterer en stribe af de grovesteforbrydelser herhjemme. De seneste 10 år har følgende personer fåetdommen "fængsel på livstid" afsagt ved danske domstole:

2001: Peter Lundin idømmes livsvarigt fængsel for drabene påMarianne Pedersen og hendes to sønner. Ligene blev aldrigfundet.

2000: Lars Lee Leif Anborg-Nielsen for at have dræbt og dereftersexmisbrugt den 10-årige Susan Rasch Ipsen i Tranumparken i BrøndbyStrand.

1999: Pavel Przenioslo. Den 22-årige mand dræbte sin ven i etopgør om udbyttet fra et røveri. Derefter skød han vennens gravidekæreste og hendes far for at slippe af med vidnerne. Kvindenoverlevede som ved et mirakel, men blev stærkt handicappet.

1999: Chris Riise Bundgaard for tre drab i narkomiljøet i Farumog København. To af drabene var blevet henlagt som narkodødsfald,indtil han meldte sig selv.

1998: Den 39-årige Hells Angels-rocker Vagn Smidt for drab ogtre drabsforsøg på medlemmer af Bandidos. Han åbnede ild mod sinerivaler ud for en restaurant i Liseleje under rockerkrigen.

1998: Hells Angels-rockeren Jørgen "Fehår" Nielsen for medvirkentil drab og fem drabsforsøg i forbindelse med nedskydningen afBandidos-medlemmet Uffe Larsen ved lufthavnen i Kastrup i 1996.

1998: Bandidos-prøvemedlemmet Niels Poulsen for at have affyreten panserværnsraket ind i klubhuset hos Hells Angels i Københavnmidt under den årlige Vikinge-fest. To blev dræbt og 18 såret.

1997: Højesteret idømte børnelæge Elisabeth Wæver livsvarigtfængsel som den første kvinde i 50 år for på Bornholm at have satild på sin elskers hjem, så hans 42-årige hustru og to drenge påfire og syv år omkom.

1993: Jens Hammershøi Vittrup for at have voldtaget og dræbt den22-årige medicinstuderende Betina Jørgensen Kjær i Odense.

1992: Den dengang 36-årige vinduespudser Erik Karl Geldam forrovmordet på to ældre mennesker. Han blev dømt for at skære halsenover på en 76-årig mand og en 68-årig kvinde, begge på Amager.

1991: Højesteret idømte den dengang 33-årige Peder Dinesen Furlivsvarigt fængsel for drabet på den seks-årige Joachim. Han blevfundet i udkanten af Randers, hvor han var dræbt med adskilligeknivstik.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter