Kronprins Frederik om sin fremtid som konge: Jeg har fået mere ballast

Kronprinsen føler, at han kan tage den med ro i forhold til sin ældste søns forudbestemte skæbne som tronfølger og konge.

- Let it be - det, der vil ske, sker, og det skal nok gå.

Sådan lød det fra kronprins Frederik i radioprogrammet "Kronprins Frederik på P4", der blev sendt søndag formiddag på P4 i anledning af kronprinsens snarlige 50-års fødselsdag.

Her var kronprins Frederik inviteret i studiet af radiovært Alex Nyborg Madsen og journalist Anders Agger til en snak om musik og fortid, nutid og fremtid. Og Beatles-sangen ”Let it be”, som kronprinsen selv havde valgt, affødte en lang snak om fremtiden som konge af Danmark.

For ni år siden fulgte netop Anders Agger kongefamilien til programmet ”Kongehuset indefra”, og dengang var kronprinsen ikke meget for at snakke om dét en dag at skulle udråbes som konge.

Kronprins Frederik snakkede om sin yndlingsmusik og sin familie og fremtid som konge, da han gæstede P4. (© dr)

Men nu, som den ældste mand i familien, efter prins Henriks død, er det en mere afklaret kronprins, der fortæller.

- Ni år er gået, og jeg har fået mere ballast, og tiden arbejder for mig på den gode måde, og det har den også gjort siden 2009. Så på den måde er det klart, at man føler sig mere hel - man bliver jo aldrig hel i den forstand, at man jo altid skal kunne rumme mere gennem hele sit liv, men der er bestemt mere dybde i, siger kronprinsen.

Det gør ham tryg og glad, at han samtidig har sin kone, kronprinsesse Mary, og sine fire børn bag sig - eller nærmere ved siden af sig.

- Det giver en dejlig fornemmelse af, at vi er et dejligt hold, der støtter hinanden.

Kronprinsparrets firkløver, prinsesse Josephine, prinsesse Isabella, prins Vincent og prins Christian på balkonen med deres mor, kronprinsesse Mary, til dronningens fødselsdag i år. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Prinsesserne legede prinsesser

At støtte sine børn i deres roller som prinser og prinsesser gør kronprinsen og kronprinsessen meget ud af.

De skal have lov til at leve så almindelige liv som muligt, for eksempel er de to ældste børn, prins Christian og prinsesse Isabella, på snapchat, og de to prinsesser, Isabella og Josephine, har begge haft perioder i deres børnehaveliv, hvor de legede prinsesser - præcis som deres veninder også gjorde det.

Ved middagsbordet bliver der præcis som i alle andre børnefamilier snakket om løst og fast.

- De battler altid mod hinanden, så de små vil også høres. Så må vi lære dem, at der skal være taletid, når en er begyndt med en historie om, hvordan dagen og skolen er gået, og at man skal have lov at færdiggøre den, inden der kommer et indbrud fra en af de mindre - eller de store, siger kronprins Frederik.

Spørgsmål fra søn til far

Og så er der jo hele snakken omkring kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, der står i samme situation som sin far og skal være tronfølger og konge. Store emner at skulle forholde sig til som bare 12-årig.

Prins Christian skal langsomt forberedes og ikke skånes for det liv, der allerede er ham udstukket. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Der har været nogle spørgsmål fra søn til far i ny og næ, men for os er vi så meget sammen med vores børn som muligt og følger dem selv til skole, så der er en helt anden indkøring i hans tilværelse, end der var for mig. Og som det kører nu, kan jeg tage den med ro, understreger kronprinsen.

Selv om ”børn skal have lov til at lege”, som kronprinsen siger det, skal de dog ikke skånes for det offentlige liv – for det kommer der heller ikke noget godt ud af, lyder det.

- De skal også have mulighed for at opleve det for at kunne forholde sig til det. Det er i hvert fald min indstilling til det. Forbud avler modtryk, og det duer ikke, siger kronprinsen.

Programmet ”Kronprins Frederik på P4” kan downloades som podcast her på DR's radiosite.

Facebook
Twitter