Kronprinsen fik anderledes fødselsdagsfejring i Aarhus

I anledning af kronprins Frederiks 50-års fødselsdag var kronprinsparret i Aarhus, hvor de blandt andet besøgte byens film-, erhvervs- og iværksættermiljø.

 • Kronprins Frederik hilser på de fremmødte på havnen i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Kronprinsparret ankom i høj sol til Aarhus. Kronprinsessen fortalte, at det havde været en helt rolig sejltur. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Blomster til kronprinsessen. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Kronprinsesse Mary tog sig tid til at hilse på mange af de fremmødte på havnen. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Efter ankomsten til Aarhus gik turen til Filmby Aarhus, her ved Ideas Lab, hvor kronprinsen blev udstyret med et par virtual reality-briller. - Det er blevet så virkeligt, så hvis det er noget med rutsjebaner eller dykkerture, så skal man virkelig holde balance, lød det efterfølgende fra kronprins Frederik.  (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Som andet stop på dagen skulle kronprinsparret besøge flere iværksætterfirmaer, herunder Njord Gin. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Her tilsætter Mary smag til ginen. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Frederik og Mary dufter til nogle af de krydderier der skal i ginen. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Næste programpunkt var åbningen af Aarhus' nye sejlsportcenter. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) holder tale ved åbningen af det nye sejlsportcenter. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Kronprins Frederik er protektor for VM i sejlsport, der afholdes i Aarhus senere på året. Kronprinsen er i øvrigt selv en ivrig sejler. Han sejler drage. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Det gode vejr og udsigten nydes efter åbningen. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Som dagens sidste programpunkt skulle kronprinsen besøge Aarhus Universitet for at åbne det nye institut for offentlig ledelse, som også erblevet døbt "Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse". (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Kronprins Frederik holdt tale. "Det er en gave til de 7-800.000 danskere, som hver dag løser opgaver i den offentlige sektor, og som har brug for god ledelse", sagde kronprinsen blandt andet. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
 • Kongeskibet Dannebrog i Aarhus. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Scanpix)
1 / 17

I høj sol og med nogle hundrede fremmødte på kajen i Aarhus ankom kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med kongeskibet Dannebrog i formiddags til byen som en del af fødselsdagsfejringen af kronprinsen.

Her gav de sig tid til at give hånd og snakke med nogle af de mange i forreste række, inden programmet for alvor gik i gang.

Blandt de fremmødte var Dorte Grynderup og Vesna Zikovic, der i dagens anledning havde iklædt sig et sandt fødselsdagsoutfit.

Dorte Grynderup og Vesna Zikovic er enige om, at "elsker kronprinsen". (© dr)

- Vi er så stolte af kongehuset og så stolte af kronprinsen og Mary. De to power-mennesker, der har gjort det så godt – det er dem, vi er nede for at hylde, lød det fra Dorte Grynderup.

For de to royalister betyder det rigtig meget, at kronprinsen jævnligt kommer forbi sin gamle studieby.

- Vi føler stor tilknytning til kronprinsen, selv om han bor i København, var de to enige om.

Stolt borgmester tog imod

Netop kronprinsens store tilknytning til byen var tydelig dagen igennem, lyder det fra DR's kulturkorrespondent.

- Man mærker tydeligt, at kronprinsen har en særlig relation til byen og har gået i skole her, og at det er en by, der har været med til at danne ham. Det er bestemt ikke tilfældigt, at vejen også bliver lagt forbi Aarhus i forbindelse med fejringen af kronprinsen, siger Mette Hybel.

Noget, som også borgmester Jacob Bundsgaard (S) påpegede over for DR.

- Vi er enormt stolte og glade hver eneste gang, kongefamilien besøger Aarhus, og nu særligt med en 50-års fødselsdag lige om hjørnet, så det er jo bare en stor, stor fornøjelse at byde velkommen til kronprinsparret, sagde borgmesteren.

Mary: Festlig uge

Fejringen af kronprinsen i Aarhus var ikke en klassisk fødselsdagsfejring med taler og middag.

Derimod blev kronprinsparret vist rundt i byens film-, erhvervs- og iværksættermiljø, ligesom kronprinsen skulle være med til at åbne to steder, nemlig Aarhus' Internationale Sejlsportscenter på den nye havnefront og Kronprins Frederiks center for offentlig ledelse under universitetet.

Men det var alligevel en festlig dag i en uge fyldt med fødselsdagspunkter på programmet, mente kronprinsesse Mary.

- Jeg synes, det er en meget festlig uge indtil videre - og der kommer jo endnu mere, jo længere, vi kommer ind i ugen. Det er meget rørende, sagde kronprinsessen.

Herunder kan du se kronprinsens tale ved åbningen af Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse.

Facebook
Twitter