Kronprinsen gav ny fregat navn

Kronprins Frederik gav tirsdag forsvarets hidtil største fregat navnet Iver Huitfeldt.

Kronprins Frederik navngiver forsvarets ny fregat på Lindøværftet. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Den store danske søhelt Iver Huitfeldt kom tirsdag atter på søen, da forsvaret nye store fregat blev navngivet efter søhelten.

Største skibe nogensinde

Kronprins Frederik stod for navngivningen på Odense Staalskibsværft - Lindøværftet, der skal levere i alt tre fregatter i samme størrelse. De tre fregatter er søværnets største anskafffelsesprojekt til dato.

- De nye fregatter er sammen med de fleksible skibe af Absalon-klassen de største skibe, søværnet har haft. Det er også de mest komplekse, fortæller generalløjtnant og chef for Forsvarets Materiel Tjeneste, Per Ludvigsen i sin tale og konstaterer, at selv om Iver Huitfeldts kanonskib for 300 år siden var imponerende, så skal der i dag en noget anden kraft til på de danske krigsskibe.

Søhelt kæmpede mod svensken

Adelsmanden og officeren Iver Huitfeldt skrev sig ind i historiebøgerne 4. oktober 1710 ved at lægge sit skib mellem en angribende svensk flåde og den øvrige danske flåde, der var blevet overrasket i Køge Bugt.

Indsatsen kostede Huitfeldt og 600 mand livet.

- Dengang hed det Køge Bugt, nu er det den Bengalske bugt det drejer sig om, konstaterer Per Ludvigsen.

De nye fregatter er opbygget med syv dæk og har helikopterdæk og hangar, så de kan huse en helikopter af for eksempel typen EH-101. De er også bygget, så de kan bruge våben og sensorer monteret i containere på tværs af søværnets forskellige typer af skibe.

Kronprins Frederik navngiver forsvaret ny fregat på Lindøværftet. Chef for Forsvarets Materielkommando Per Ludvigsen følger kronprinsen. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)