Kronprinsen om Herlufsholm: Der har været ubehagelige episoder, men et hav af elever har en fantastisk oplevelse

Vi er nødt til belyse det her problem fra alle sider, før vi kan træffe en beslutning, siger kronprinsessen.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er i dag og i morgen hovedpersonerne i et erhvervsfremstød i Holland.

Men den danske presse var ikke særlig interesserede i at høre om danske virksomheders aktiviteter i Nederlandene, da parret her til eftermiddag stillede op for at svare på spørgsmål foran den danske presse.

Derimod spurgte journalisterne ivrigt ind til, hvordan kronprinsparret forholder sig til historierne om mobning og vold på Herlufsholmsholm Kostskole, hvor deres ældste søn, prins Christian, går, og hvor datteren prinsesse Isabella efter planen skal begynde efter sommerferien.

- Det er klart, at det har præget dem, og vi har talt med dem om emnet og spurgt til det. Specielt vores søn har holdt fast og trives rigtig godt der, så det er også et tegn på, der har været nogle ubehagelige og uheldige episoder, men vi har også et hav af elever, som har en fantastisk oplevelse, lød det fra kronprinsen.

Den negative omtale af skolen og sagerne om mobning kom frem i en TV2-dokumentar.

Hele historien skal frem

Det er første gang, at kronprinsen og kronprinsessen stiller op sammen og svarer på spørgsmål om sagen.

Det sker efter en periode, hvor danskere blandt andet har kritiseret parret på kongehusets sociale medier for at have deres børn på en skole, som har åbenlyse problemer med trivslen for nogle elever.

Forleden udsendte kongehuset en udtalelse, hvor parret gjorde det klart, at man ikke er parat til at beslutte, om prins Christian fortsat skal være elev på Herlufsholm, og om prinsesse Isabella skal følge efter til august.

Samme budskab blev gentaget i dag.

Parret ønsker fortsat at afvente resultaterne af de advokatundersøgelser, som skal se nærmere på kulturen på kostskolen, før de vil tage stilling til, om deres børn skal gå på skolen.

- Vi er dybt rystede som de fleste over, hvad vi har hørt. Men vi har et barn, der har været der i et år og en, der glæder sig til at starte. Vi er nødt til belyse det her problem fra alle sider, at få hele historien frem før vi kan træffe en beslutning, der er rigtig for dem, sagde kronprinsessen.

- Det er en vigtig læring for børnene, at man ikke bare skal tage en beslutning på ét grundlag, lige meget hvor stærkt og rystende det er. Vi er nødt til at have hele billedet med, så vi sammen med vores børn kan tage den rigtige beslutning, sagde hun desuden.

Vil bekæmpe mobning - uanset hvor børnene går

Kronprinsessen blev også spurgt, hvordan hun kan være forkvinde for Maryfonden, som er sat i verden for at bekæmpe mobning, og samtidig have sine ældste børn på skolen.

- Jeg kan godt forstå, at det spørgsmål bliver stillet. Min holdning om mobning er den samme i dag, som da jeg startede Maryfonden for 15 år siden. Mobning skal bekæmpes, hvor det opstår, og når det opstår. Det gælder på Herlufsholm og andre skoler. Min holdning til mobning gælder, uanset hvilken skole mine børn går på, sagde hun.

Indtil videre har afsløringerne om forholdene på Herlufsholm betydet, at skolen har indgivet en politianmeldelse med det formål, at politiet skal undersøge, om straffeloven er blevet overtrådt i nogen af de tilfælde, der er kommet frem.

Desuden er en uvildig advokatundersøgelse blevet iværksat. Den skal afdække forhold fra de seneste fire år.