Kronprinsen om prins Christians opdragelse: Vi sender ham i ‘livets skole’

Besøget på Færøerne er med til at forberede prins Christian på fremtiden

Med et stort smil gik 12-årige prins Christian som den sidste i land fra Kongeskibet Dannebrog. Han vinkede iført færøsk nationaldragt, mens Klaksvíkar hornorkester spillede ‘Kong Christian’ på kajen.

Kronprinsparrets fire børn er en del af det officielle besøg på Færøerne, der begyndte torsdag formiddag. Ud over den kommende tronarving prins Christian, så er prins Vincent (7) samt prinsesserne Isabella (11) og Josephine (7) med på turen.

Rejsen er med til at forberede børnene på en fremtid i spidsen for det danske kongehus. Det fortæller kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i et interview med DR Nyheder.

I 1978 var kronprins Frederik selv som barn med på officielt besøg på Færøerne. På billedet er han iført færøsk nationaldragt mellem sin mor, dronning Margrethe, samt prins Joachim længst til venstre. (Foto: Bjarne Lütchke © Scanpix)

- Det er spændende at vise vores børn en del af rigsfællesskabet. For mig er det lige så meget et deja-vu, fra da jeg var 10 år gammel og kom her for første gang. Dengang havde jeg også nationaldragten på. Så det er en fornøjelse at have poderne med. De nyder det, har det godt og kan også slappe af, siger kronprins Frederik.

Børnene skal forstå rigsfællesskabet

Kronprinsesse Mary fortæller, at det er vigtigt for børnene, som en del af den kongelige familie, at de forstår ‘størrelsen og bredden af rigsfællesskabet’.

- De er dejligt nysgerrige og møder mennesker med åbenhed. Det er en fornøjelse at opleve for os som forældre. De tager store oplevelser med hjem og kommer lidt tættere på det at være fra Færøerne, siger kronprinsessen.

Ankom til Thorshavn torsdag

Kronprinsparrets officielle besøg på Færøerne begyndte torsdag, hvor parret og børnene blandt andet mødte lokale iværksættere. Dagen sluttede med en festmiddag i Nordens Hus. Inden afrejsen søndag, skal kronprinsparret og børnene blandt andet se Færøernes højeste vandfald, Fossá.

For prins Christian, der indgår i arvefølgen til tronen efter sin far, er rejsen en del af forberedelsen på tiden der kommer.

- Lad os bare bruge udtrykket ‘livets skole’. Det er bestemt også en god måde at få en form for opdragelse og skolegang på. Lad os bare kalde det det. Der er masser at lære ved at opleve et andet klima, en anden kultur og det er bestemt noget, der giver noget til harddisken, siger kronprins Frederik, der udnævner nysgerrighed som et nøgleord for prins Christians forberedelser.

- Jeg ser sådan på det, at nysgerrighed er et rigtig godt værktøj at forny sig selv med. Men også komme i kontakt med andre. Igen, det her er ‘livets skole’, siger kronprins Frederik.

Begejstret prins Christian efter besøg

Kronprinsesse Mary fortæller, at prins Christian kom begejstret hjem fra torsdagens møde med unge iværksættere i Thorshavn.

- Han kom hjem og fortalte op og ned af stolpe om hans oplevelser med de unge entreprenører, han havde mødt. Hvad de havde fundet på, hvor spændende det var og så videre. Det er en personlig udvikling, der åbner hans verden. Han oplever, hvordan det er at rejse og få adgang til at se det bedste af det bedste.

Besøgte Færøerne i 1978

Kronprins Frederik besøgte første gang Færøerne i 1978. Dengang var han selv purken, der iført nationaldragt gik ved sin mors side. Det er dog kun på overfladen, at der er ligheder mellem far og søn, siger kronprins Frederik.

- Han er et barn af sin tid. Det vil sige, at han følger med på en helt anden måde, end jeg selv gjorde i sin tid. Der er en helt anden mulighed for at komme i kontakt med andre. Dels gennem medierne og måske især på telefonen, siger kronprins Frederik.

Facebook
Twitter