Kronprinsen spiller fodbold i flygtningelejr: 'Sport har en meget afvæbnende virkning'

Et fodboldprojekt skal hjælpe børn i Zaatari-lejren i Jordan med at få et bedre liv.

Kronprins Frederik deltog selv i to fodboldkampe, da han besøgte Zaatari-lejren i Jordan, hvor fodboldprojektet Coaching for Life er blevet meget populært blandt mange af lejrens børn.

Fodbold kan for flygtningebørn i høj grad være en vej til et bedre og mere givende liv.

Det er i hvert fald den oplevelse, som kronprins Frederik har fået efter et besøg tidligere på ugen i FN-flygtningelejren Zaatari i Jordan.

- Fodbold og sport har en meget afvæbnende virkning på særligt børn og unge, og det er også tilfældet her i denne lejr, som huser børn, der har oplevet krigens gru, fortæller kronprins Frederik.

Det er Red Barnet, der har inviteret kronprinsen ned til Zaatari-lejren i Jordan, hvor der er forskellige tilbud til børnene. Heriblandt fodboldprojektet Coaching for Life, som blandt andet kan være med til at give børnene nogle bedre sociale kompetencer.

- Drengene fortalte mig, at de fik flere venner af være med på det her kursus, som varer 12-20 uger alt efter alder. Og pigerne fortalte, at de fik mere mod. De startede med at være meget vrede og tilbagetrukkede, men havde også fået væsentlig flere veninder og havde lyst til at tale med andre ligesindede, fortæller kronprins Frederik.

Kronprinsen deltog i fodboldkampe

Under sit besøg i Zaatari-lejren var den 51-årige kronprins med til at spille to fodboldkampe. En med drengene og en med pigerne. I videoen øverst på siden kan du se klip fra de to kampe.

Kronprins Frederik fortæller om fodboldprojektet Coaching for Life.

Trods en skulderskade, han pådrog sig, mens han stod på ski i Schweiz i februar, nød han tydeligt at spille sammen med de mange børn, som næppe tænkte over, at det var Danmarks kommende konge, de spillede sammen med.

Kronprins Frederik er protektor for Red Barnet, der er en international organisation under navnet Save the Children med hovedsæde i London. Og det glædede ham meget at opleve og høre om, hvor stor indflydelse fodbold har på mange børn i lejren:

- Det er i sig selv et lys, som breder sig i min verden i en flygtningelejr, at de unge fortæller med glæde og opstemthed, hvad de har fået ud af at spille fodbold.

Det er FN's flygtningesekretariat, der overordnet set driver lejren, hvor der i januar officielt boede 76.143 flygtninge. Mere end halvdelen er børn, og det er den lejr i verden, hvor flest syriske flygtninge holder til.

4.500 børn skal deltage

Det er målet, at 4.500 drenge og piger mellem 10 og 18 år skal deltage i Coaching for Life frem til sommeren 2022.

Børnene er delt op i grupper, som består af omkring 20 drenge eller piger, der mødes en gang om ugen i to timer i 20 uger. Og det er ikke noget problem at finde deltagere. Indtil videre har 1.600 børn været med, og mange er i øjeblikket skrevet op på en venteliste.

Kronprins Frederik er ikke i tvivl om, at det styrker børnene gevaldigt at deltage i Coaching for Life.

- Det løfter dem jo ud af en form for personlig isolation. Det er en af de spændende oplevelser, jeg har fået denne gang, hvor jeg har rejst med Red Barnet. De fokuserer meget på det psykosociale i at få børn og unge ud af et traume, fortæller kronprins Frederik.

Kronprinsen glæder sig også meget over, at mange af deltagerne er piger. Men de tilmeldte sig heller ikke lige så hurtigt som drengene.

- De første gange, man gennemførte de her træningslejre, var der begrænset tilmelding og forbehold hjemmefra. Dels skal man bruge pigerne til hjemmearbejde – det er traditionen. Og dels var der almen forsigtighed. Men lynhurtigt rygtedes det, at det har var fantastisk givende mentalt.

Kronprinsen fortæller om pigernes deltagelse i Coaching for Life til DR Nyheders Mette Hybel.

Red Barnet bidrager aktuelt til flere projekter i Zaatari-lejren. Blandt andet inden for uddannelse, børnebeskyttelse og sundhed, hvilket kronprins Frederik også blev præsenteret for under sit besøg i lejren, som også havde deltagelse af udviklingsminister Rasmus Prehn.

  • Kronprinsen besøgte også en af Red Barnets børnehaver, hvor mere 40 procent af lejrens børn går. Her er pædagoger uddannet i at tage sig af understimulerede børn. (Foto: Ulrik Jantzen/Red Barnet)
  • Red Barnets generalsekretær i Danmark, Johanne Schmidt-Nielsen, var også med på turen. (Foto: Ulrik Jantzen/Red Barnet)
  • Kronprins Frederik sammen med tre drenge, der deltager i Coaching for Life. Besøget fandt sted i anledning af Red Barnet Danmarks 75-års jubilæum. (Foto: Ulrik Jantzen/Red Barnet:)
  • Der blev spillet to kampe, mens kronprins Frederik besøgte Coaching for Life-projektet. Alle mellem 10 og 18 kan tilmelde sig, men de drenge, som kronprinsen spillede med, var 13-14 år. (Foto: Ulrik Jantzen/Red Barnet:)
1 / 4

21 Søndag bragte et længere indslag om kronprins Frederiks besøg i Zaatari-lejren. Det kan du se på DRTV. Det begynder efter 18.20.