Kronprinsesse Mary: Håber på en verden, hvor kvinder har frihed til at vælge det liv, de gerne vil have

Den danske kronprinsesse har netop været i Burkina Faso for at sætte fokus på kvinder og pigers rettigheder eller mangel på samme – ikke bare i det vestafrikanske land, men over hele verden.

- Åh, der er så mange barske historier, og der er så meget at gøre. Der er rigtigt lang vej endnu, så man bliver nødt til at have øje for det positive.

Ordene er kronprinsesse Marys. Hun sidder i et lerklinet hus i Burkina Faso, hvor hun onsdag og torsdag i denne uge har været på officielt besøg.

Kronprinsesse Mary er rejst til landet sammen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) for at sætte fokus på kvinder og pigers rettigheder i et af verdens fattigste lande.

Burkina Faso er ifølge FN et af de lande, der hvor uligheden mellem kønnene er størst. Selv om lige rettigheder ellers er sikret gennem landets forfatning og lov, er virkeligheden noget helt andet med piger, der bliver tvangsomskåret, udsat for hustruvold og sexchikane, og som ikke har samme rettigheder til sundhedstilbud som deres mandlige medborgere. Cirka 50 procent af alle piger under 18 år bliver tvangsgiftet bort fra deres familier.

- Naturligvis bliver jeg berørt

Kronprinsesse Mary taler ikke kun med de lokale for pressens skyld – udover DR følger Billed-Bladet og TV 2 med på turen.

Hun bruger tid på at snakke med de berørte kvinder, blandt andet mødte hun en kvinde på et fistula-hospital, der gjorde dybt indtryk på hende. Kvinden var netop blevet opereret og kan nu få sit liv tilbage.

Kronprinsesse Mary erkender, at kvindernes historier er hårde at høre på, men de er vigtige, understreger hun:

- Naturligvis bliver jeg meget berørt. Men når jeg taler med de kvinder, er det meget vigtigt for mig at være til stede og virkelig høre deres historier, så jeg kan være i stand til at viderebringe og formidle deres historier til andre, som ikke har den mulighed at få et indblik i, hvad det vil sige at være kvinde i et land, som er plaget af fattigdom og ulighed, siger kronprinsesse Mary.

Vi vender tilbage til det allerførste citat, om at der faktisk er noget positivt i lande som eksempelvis Burkina Faso.

Oppe mod dybt forankrede kulturer

For der er positive takter at få øje på, og selv i et land som Burkina Faso har regeringen sat fokus på menneskerettigheder og underskrevet forskellige internationale aftaler med fokus på kvinder og pigers rettigheder.

Men forandringen og accepten af kvinder og pigers lige rettigheder med deres mandlige medborgere tager tid, påpeger kronprinsesse Mary.

- Med besøget her kan vi opleve nogle af de meget vigtige og fundamentale oplysningskampagner, der er i gang. De initiativer, der sker på græsrodsniveau, er med til at skabe viden - og med viden kommer forandring. Og så kan vi også bedre forstå, at det tager tid. For man kan ikke ændre ting hen over én nat. Når vi har forståelse for det og for de dybt forankrede kulturer og traditioner, vi har med at gøre, så kan vi bedre sætte ind med den rigtige støtte, siger kronprinsesse Mary.

En spændende og udfordrende rejse

Hvad betyder det for Dem, at De har fået mulighed for at påtage Dem det her arbejde for Danmark som kronprinsesse?

- Det betyder rigtig meget for mig. Det har været en lang, spændende og udfordrende rejse. Og jo mere nuanceret det bliver, og jo dybere jeg kommer ned, jo mere har jeg lyst til at blive involveret og gøre hvad jeg kan for at blive en af de stemmer og aktører, der virkelig er med til at gøre en forskel og skabe en verden, hvor kvinder og piger har lige muligheder og frihed til at vælge det liv, de gerne vil have, slutter kronprinsesse Mary.

Se klip fra interviewet med kronprinsesse Mary, og se det hele i 21 Søndag i aften klokken 21 på DR1.

  • Women Deliver

  • I maj er kronprinsessen vært for den store internationale kvindekonference Women Deliver, der for første gang bliver afholdt i Danmark.

  • Med på gæstelisten er udover den danske kronprinsesse selv og adskillige kvindeforkæmpere, flere nobelpristagere, sangerinden Annie Lennox, skuespillerinden Jessica Biel og Chelsea Clinton.

  • Formålet med konferencen er at sætte fokus på kvinder og pigers rettigheder – eller manglen på samme.

FacebookTwitter