Kronprinsesse Mary om fratagelse af titler i kongehuset: 'Det er en meget svær beslutning at skulle træffe'

I fremtiden kommer man også til at se på kronprinsparrets børns titler, fortæller kronprinsesse Mary.

Kronprinsesse Mary deltager i dag i åbningen af den 6. internationale ungdomskonference 'Re-imagine Youth Mental Health', som finder sted i Øksnehallen i København.

- Forandring kan være umådelig svær og kan gøre ondt. Det har de fleste prøvet. Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige.

- Det er en meget svær beslutning at skulle træffe og skulle modtage.

Sådan siger kronprinsesse Mary om dronningens beslutning om at tage prinse- og prinsessetitler fra prins Joachims børn.

Det er første gang, kronprinsessen kommenterer den uro, der har været i kongehuset de seneste dage, efter dronning Margrethes beslutning om, at prins Joachims børn fra 1. januar 2023 ikke længere kan kalde sig prinser og prinsesser.

- Vi kommer også til at se på vores børns titler, når den tid kommer, tilføjer kronprinsesse Mary.

Kronprinsparret har i alt fire børn, hvoraf den ældste, prins Christian på 16 år, en dag skal være konge.

Betyder det så, at Deres børn også kan miste prinse- og prinsessetitlerne?

- I dag kan vi ikke se, hvordan kongehuset kommer til at se ud, når det er Christians tid, eller når Christians tid begynder at nærme sig, siger hun.

Kronprinsessen, som mødte den fremmødte presse ved et arrangement i Øksnehallen i København, blev også spurgt til, hvad hun tænker om den store uenighed, beslutningen har skabt i kongefamilien.

- Det er det, der sker med forandring, og det skal der arbejdes på, siger hun.

Beslutning har skabt splid i kongefamilien

Kongehuset fortalte onsdag eftermiddag, at dronning Margrethe havde besluttet, at prins Joachims børn fra 1. januar 2023 ville miste deres titler som prinser og prinsesser i et forsøg på at "tilpasse monarkiet til fremtidens opgaver og krav til et kongehus i pagt med tiden".

Men beslutningen faldt langt fra i god jord hos prins Joachims familie.

Grevinde Alexandra, som er mor til prins Joachims to ældste børn, fortalte via sin presserådgiver, at familien var "utrolig kede af det og chokerede", og at beslutningen kom "som et lyn fra en klar himmel".

Samme toner lød fra en tydeligt rørt prins Joachim, som til Ekstra Bladet sagde:

- Vi alle sammen meget kede af det. Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står i en situation, de ikke selv forstår.

Også 23-årige prins Nikolai, der altså fra næste år ikke længere kan kalde sig prins, udtrykte i går sin frustration over beslutningen:

- Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået, sagde han i går til Ekstra Bladet.