Kronprinsparret uddeler Strid pris

Det bliver børnebogsforfatter og tegner Jakob Martin Strid, der modtager Kronprinsparrets Kulturpris 2012. Også pris til Ungdommens Røde Kors.

Det bliver børnebogsforfatter og tegner Jakob Martin Strid, der modtager Kronprinsparrets Kulturpris 2012. Også pris til Ungdommens Røde Kors. (Foto: Karsten Jacobsen © DR)

Kronprinsparrets Priser på i alt 1,1 mio. kroner er netop blevet uddelt i Koncertsalen Alsion i Sønderborg.

Og hovedprisen i form af Kronprinsparrets Kulturpris går i år til den 40-årige børnebogsforfatter og tegner Jakob Martin Strid, der med sin satiriske stribe "Strid" i Politiken fra 2000 har fået mange voksne fans.

Men han skriver også for børnene - debutbørnebogen udkom i 1999 og hed Mustafas Kiosk. Siden er det blevet til flere titler, og senest i 2012 udkom Den utrolige historie om den kæmpestore pære - og der er stor interesse for hans bøger i udlandet.

Unik og sjov

Som begrundelse for, at netop Jakob Martin Strid skal vinde prisen, skriver kronprinsparret, at Strids værker er unikke, sjove og vedkommende.

- Hans finurlige og let genkendelige streg er nerven i de farverige historier, vi kender fra 'Mustafas Kiosk', 'Lille Frø', 'Min Mormors Gebis' og - i år - 'Den Utrolige Historie Om Den Kæmpestore Pære'. Med et underfundigt blik for tidens væsentlige temaer kombinerer han klogskab med en sommetider fandenivoldsk og altid varm humor.

(© Strid.dk)

- Efter sit gennembrud med avisstriben 'Strid', har Jakob Martin Strid formået at begejstre læsere i alle aldre med sine fantastiske fortællinger. Den lille splejs med årvågne øjne og strithår fra tegneserien 'Strid' er blevet en stor kunstner - i både hjemland og udland, lyder det fra kronprinsesse Mary og kronprins Frederik.

Ungdommens Røde Kors

Til aften blev også Kronprinsparrets Sociale Pris uddelt. De 500.000 kroner går i år til Ungdommens Røde Kors for deres banebrydende sociale arbejde med socialt udsatte børn og unge.

- På bare fem år er antallet af frivillige fordoblet, og i dag gør Ungdommens Røde Kors en forskel for omkring 12.000 udsatte børn og unge gennem de mange forskellige aktiviteter rundt omkring i landet, står der blandt andet i motivationen for, at netop denne organisation skulle vinde,

- Ungdommens Røde Kors er blandt frivilligsektorens fremmeste organisationer. De frivillige, fungerer som støttepersoner, men fremstår også som rollemodeller i øjenhøjde med de udsatte og sårbare børn og unge, lyder det fra kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Stjernedrys over to unge talenter

Kronprinsparret uddelte også deres to Stjernedryspriser på hver 50.000 kroner.

De gik til den grønlandske singer-songwriter Nive Nielsen, som i øjeblikket turnerer med sit band The Deer Children i både Europa og USA, og akkordeon-spiller Bjarke Mogensen, der fik sin solodebut allerede som 13-årig med Müncher Symfonikerne i en direkte tv-udsendelse på ZDF med millioner af seere.