Opdateret klokken 17.35 med citater fra Brian Jensen.
Tidligt i morges blev Ocean Explorer, som stødte på grund for flere dage siden, trukket fri i Alpefjord i Østgrønland.
- Det blev gjort på et træk fra fartøjet Tarajoq og fartøjets egen kraft, skriver rederiet SunStone, der ejer krydstogtskibet, i en pressemeddelelse.
På skibet er der 206 personer, og ingen af dem er kommet til skade. Derudover har der hverken været forurening af miljøet eller brud på skroget, lyder det.
Fartøjet, der har trukket krydstogtskibet fri, er et forskningsskib fra det grønlandske Naturinstitut.
- Vi vil gerne takke ledelsen af Grønlands Naturinstitut og hele besætningen på deres fartøj Tarajoq for at være åben og villig til at indgå en aftale med SunStone med støtte til Ocean Explorer, skriver SunStone.
Brian Jensen, kommandørkaptajn og chef for operationsafdelingen i Arktisk Kommando, bekræfter, at krydstogtskibet er blevet trukket fri.
- De (krydstogtskibet og forskningsskibet, red.) har været forbundet med en slæbetrosse og er ved Tarajoqs mellemkomst og maskinkraft lykkedes med at trække Ocean Explorer fri af grunden, siger Brian Jensen.
- Status er, at det flyder. Det står ikke længere på grunden. Vi har ikke fået meldinger om andet, end at de er fri, siger han.
Passagerer skal flyves hjem
Det var i mandags, at Grønlands Politi af Arktisk Kommando blev bekendt med krydstogtskibet, som var stødt på grund i Alpefjord nær Mestersvig i Nationalparken i Østgrønland.
Inspektionsskibet Knud Rasmussen satte kurs mod det, men meldingen var på daværende tidspunkt, at man var i omegnen af 2.200 kilometer væk, og at det ville tage flere dage, før man kunne være fremme. Formentlig fredag aften, meldte Arktisk Kommando.
I går forsøgte man at trække skibet fri, men uden held.
Ifølge dagens pressemeddelelse fra SunStone vil skibet nu blive placeret ved en havn, hvor skibets skader i bunden kan blive vurderet, og passagererne vil blive bragt til et sted, hvorfra de kan blive fløjet hjem.
Brian Jensens bud er, at alle lukkede rum under vandlinjen skal undersøges for at sikre, at der ikke er trængt vand ind i skibet, og at man vil undersøge, om alle systemer er intakte.
- Det afventer vi at få en melding på. Ligesom vi afventer at få en melding på, at der forhåbentlig ikke er observeret tegn på forurening i området, siger han.
Flere vælger en krydstogttur
Arktisk Kommando har fortalt, at man oplever et stigende behov for at hjælpe krydstogtturister, og alene i år har de fået 600 anmeldte krydstogtbesøg i Grønland mod 400 sidste år.
Det er blandt andet Arktisk Kommandos opgave at hjælpe, hvis en passager bliver så syg, at vedkommende skal fragtes på et sygehus i land.
- Det er stadig små tal, og vi kan klare den opgave, men det er klart, når vi bruger kræfter på det og har begrænsede ressourcer, så går det udover noget andet, har det lydt fra Brian Jensen.
Efter skibet stødte på grund har minister for udenrigsanliggender, erhverv og handel i Grønland samt minister for turisme, Vivian Motzfeldt fra partiet Siumut, meldt til mediet Sermitsiaq, at hun vil skærpe reglerne for krydstogtskibe i Grønlands farvand.
- Selv om vi endnu ikke har afstemt det i Naalakkersuisut, skal jeg ikke lægge skjul på, at fredning af områder selvfølgelig også bør gælde for søtrafikken, så det er helt klart noget, vi skal tage op til evaluering, sagde hun til mediet.
Altid langt til hjælp
Det er 'meget meget' omkostningstungt at have fartøjer til at sejle rundt i beredskab i de arktiske egne, og derfor kan lange afstande mellem krydstogtskibe og hjælp generelt være et vilkår.
Det fortalte Rasmus Dahlberg, lektor ved Forsvarsakademiet med fokus på maritim katastrofehåndtering, tidligere i dag, inden meldingen om det frie skib kom.
- Groft sagt kan man hælde hele kongeriget Danmarks bruttonationalprodukt ned i samfundsikkerhed og redningsberedskab i Grønland.
- Og stadig vil vi ikke komme op på et niveau, der matcher, at hvis man vælter i sin kajak på Gudenåen, så hænger der en redningshelikopter over én inden for 20-30 minutter. Det kommer simpelthen ikke til at ske, siger han.
Hos Artisk Kommando har Brian Jensen også sagt, at selvom man altid kan ønske sig flere ressourcer, så er farvandet i Østgrønland et sted, hvor man altid vil kunne komme i situationer, hvor der er langt til hjælp - uanset hvor mange ressourcer man har.