KU afviser ny undersøgelse af hjerneforsker

KU's bestyrelsesformand siger, at a Penkowas forskning allerede undersøges. En parallel undersøgelse vil være faglig forkert, siger hedder det.

Der bliver ingen yderligere undersøgelse af Maria Penkowas forskning.

Københavns Universitets bestyrelse afviser kravet fra 58 fremtrædende forskere fra danske universiteter om en ekstern og uvildig undersøgelse af sagen om hjerneforskeren Milena Penkowa.

Det slår formanden for KU's bestyrelse, Nils Strandberg Pedersen, fast i en pressemeddelelse.

Weekendavisen har i de seneste uger har afsløret mistanke om både videnskabelig og økonomisk uredelighed hos Milena Penkowa.

Fik EletiForsk-pris

Sidste år modtog hun i en alder af 36 år Videnskabsministeriets højt estimerede EliteForsk-pris som et forbillede for andre og yngre forskere.

- Bestyrelsen tager sagen meget alvorligt og har fået flere redegørelser i sagen. Penkowas forskning behandles allerede ved den relevante myndighed, Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, siger Nils Strandberg Pedersen.

Han mener, at en parallel vil skabe uklarhed og være fagligt forkert, så længe der foregår en uvildig behandling af en specifik mistanke om uredelighed ved UVVU.

Ingen tvivl om habilitet

Det er klart, at hvis der skulle opstå yderligere konkret mistanke om uredelighed, vil eventuelt flere sager kunne anmeldes til UVVU, siger Nils Strandberg Pedersen.

Bestyrelsesformanden mener ikke, at der er tvivl om rektoratets habilitet i sagen. Rektor eller prorektor har ikke faglige, økonomiske eller personlige interesser eller relationer til Penkowa eller de projekter, hun har deltaget i på KU, hedder det.

Endelig gør Nils Strandberg Pedersen opmærksoom på, at flere af underskriverne af brevet er part i dele af sagskomplekset og dermed ikke kan betragtes som uvildige.

Facebook
Twitter