Kuglepen fra USA imponerede dommer, mens anklager og forsvarer skændtes om dokumenter i bestikkelsessag

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet er tiltalt for at have modtaget bestikkelse.

Den bestikkelsestiltalte tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, Bettina Jensen, afbrød brat sin forklaring, da Københavns Byret i dag fortsatte retssagen mod hende.

Her sidder hun anklaget for at have modtaget 790.000 kroner i bestikkelse fra en kvinde i et konsulentfirma, der ifølge anklagemyndigheden fik tildelt opgaver hos Rigspolitiet.

Bettina Jensens forsvarer, advokat Anders Németh, var ikke tilfreds med de fysiske ekstrakter, som var blevet udleveret fra anklagemyndigheden. Ekstrakterne er sagens dokumenter, og Németh mente ikke, at de fysiske eksemplarer stemte overens med de elektroniske eksemplarer.

- Så kan jeg sige, at min klient ikke vil udtale sig, lød det fra Németh, som herefter kaldte sin klient væk fra afhøringsstolen.

Inden da havde der været en diskussion - nogen vil nok kalde det et skænderi - mellem Anders Németh og senioranklager Søren Harbo. Blandt andet mente forsvareren, at anklagemyndigheden skulle ”slappe af”. Det endte med, at dommeren overfor Németh måtte understrege, at der skal holdes en god tone i retten, og at det virkede til, at der kun er én i retssalen, der burde slappe af.

Forsvarsadvokat Anders Németh. (Arkivfoto) (Foto: Anne Bæk © Ritzau Scanpix)

Smarte kuglepenne gik på rundtur

Dagens afhøring var en fortsættelse af retsmødet tidligere på måneden, hvor Bettina Jensen gentagne gange understregede, at de to ikke var veninder. Alligevel gik de sammen på pelsindkøb, og det blev også til et visit hos en plastikkirurg. Derudover medbragte den medtiltalte også en række genstande for Bettina Jensen fra ture til USA.

Det drejede sig blandt andet om nogle kuglepenne af mærket Frixion. Det særlige ved kuglepennene er, at man kan viske tekst væk igen.

Bettina Jensen i 2014. (Arkivfoto) (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix Denmark)

Det lød smart, mente anklageren, der til stor begejstring fik det afprøvet, fordi Bettina Jensen havde medbragt en af kuglepennene til dagens retsmøde.

Også retsformanden og lægdommerne fik muligheden, og de delte begejstringen.

'Meget slidt'

Flere af spørgsmålene ved fredagens retsmøde cirklede om kurser, som Bettina Jensen har været på.

Den tidligere afdelingschef bekræfter at have været på tre kurser via den medtiltalte på Rigspolitiets regning.

Det drejede sig om kurser om skriftlig kommunikation og retskrivning, coaching og effektivisering samt mindfulness. Den samlede pris for kurserne løber op i cirka 100.000 kroner.

I sagen er det et omdrejningspunkt, om Bettina Jensen til gengæld for fordele lavede en række konsulentydelser for den medtiltalte. Anklagemyndigheden mener dog ikke, at der blev foretaget noget arbejde, men at der var tale om bestikkelsespenge.

- Jeg var på et tidspunkt meget slidt. Det handlede om at få et rum, hvor man ikke presser sig selv, men forsøger at finde ind til kernen. Derfor tog jeg et mindfulness-kursus, forklarede Bettina Jensen.

Søren Harbo ville vide, om det skyldes, at hun samtidig med sin ansættelse i Rigspolitiet også arbejdede for den medtiltalte som konsulent. Det afviste Bettina Jensen.

- Jeg var slidt af relationerne mellem cheferne. Det var ikke arbejdspresset, men det mentale.

Kurserne tog Bettina Jensen selv initiativ til i kølvandet på et møde med sin leder. Han havde foreslået, at det måske ville være en idé for Bettina Jensen at få finpudset hendes færdigheder i skriftlig kommunikation.

De udfordringer har hun stadig. Også mundtligt, mente retsformanden, som afbrød hende og bad hende om at svare mere klart og direkte. Efter sidste retsmøde har retsformanden læst retsbogen i gennem, og det affødte en omsorg for protokolføreren.

- Du har stadig problemer med indskudte sætninger. Til sidst indsætter jeg protokolføreren til et særligt tillæg. Det er endeløse rækker af indskudte sætninger, lød det fra retsformanden.

Mundtlige aftaler

Tidligere er det kommet frem, at Bettina Jensen ifølge kvinderne løste opgaver for den medtiltalte for cirka 790.000 kroner - altså beløbet som hun er anklaget for at have modtaget som bestikkelse.

Derfor spurgte anklageren ind til, om aftalerne blev skrevet ned.

- Vi havde ikke kontrakter. Det var mundtlige aftaler, som vi talte om, lød det fra Bettina Jensen.

Anklageren ville vide, hvorfor Bettina Jensen ikke gik til ledelsen, da B.T. i 2016 begyndte at skrive om to kvinders tætte arbejdsrelation.

- Kunne jeg have lavet det om, så ville jeg gøre det. Jeg tænkt mig ikke om. Hvis jeg var klog var jeg gået fra Rigspolitiet, da jeg fik opgaverne fra X (navn udeladt, red.), svarede Bettina Jensen.

Begge kvinder nægter sig skyldige i anklagerne. Ved dagens retsmøde blev også den medtiltalte afhørt. Ligesom ved Bettina Jensen var senioranklager Søren Harbo meget optaget af at belyse, hvorvidt de to kvinder er veninder.

Ligesom Jensen afviste kvinden.

- Nej, det var vi ikke. Vi er bekendte. Men man lærer jo hinanden at kende, når man har arbejdet sammen i 20 år.

Tjente 10,5 millioner

I retten erkendte kvinden, at hun hyrede den daværende politichef for selv at have tid til at arbejde for Rigspolitiet.

- Jeg vidste jo godt, at når Rigspolitiets organisation var på plads, så ville der ikke være meget til mig der. Derfor ville jeg gerne fastholde kunder, jeg har haft gennem 20 år, så jeg stadig havde dem, når mit arbejde for Rigspolitiet var færdigt, forklarede hun.

Under retsmødet kom det desuden frem, at kvinden tjente 10,5 millioner kroner for konsulentarbejde hos Rigspolitiet mellem 2011 og 2015.

Hun afviser dog fuldstændig, at der var en plan med at ansætte Bettina Jensen.

- At hun fik opgaver fra mig, havde intet at gøre med, at hun var i Rigspolitiet. Det handlede om, hvad hun kunne hjælpe mig med og bidrage til.

Bettina Jensens arbejde for den medtiltalte bestod ifølge de tiltalte blandt andet i at lytte kundeservicesamtaler igennem for teleselskaber og komme med tip til forbedringer.

Sagen fortsætter i næste uge, hvor afhøringen af Bettina Jensen formentlig genoptages.

Der ventes dom i sagen i marts.