Kulde ikke årsag til forkølelse

Tag dit halstørklæde på og luk frakken. Ellers bliver du forkølet. Sådan siger mange forældre til deres børn, når det bliver efterår og vinter. Men det er en skrøne, at man bliver forkølet af at blive kold, siger flere læger.

Men det er en skrøne, at afkøling i sig selv giver større risiko for forkølelse, halsbetændelse og influenza. (Foto: Wazari © Stock.xchng)

Tag dit halstørklæde på og luk frakken. Ellers bliver du forkølet. Sådan siger mange forældre til deres børn, når det bliver efterår og vinter.

Men det er en skrøne, at afkøling i sig selv giver større risiko for forkølelse, halsbetændelse og influenza, skriver 24timer.

- Der er ganske enkelt ikke ført bevis for det. Og tænk på alle dem, der vinterbader. De skulle jo så være forkølede hele tiden. Og det siger de jo netop, at de ikke er. Så vi kan godt slå fast, at det er en skrøne, siger Lars Peter Nielsen, overlæge på Virologisk Afdeling under Statens Serum Institut.

Indeklimaet er årsagen

Og hans kollega, professor og chef for Rigshospitalets epidemiklinik Peter Skinhøj, er enig.

- Den almindelige tro på, at afkøling i sig selv betyder, at man er mere modtagelig for luftvejsinfektioner og forkølelser, er ikke dokumenteret. Så en kold næse giver ikke øget risiko for at blive syg, siger han.

Årsagen til, at vi bliver mere syge om vinteren end om sommeren, hvor der faktisk også er luftvejsinfektioner i luften, skal findes et helt andet sted.

- Når det bliver koldt om vinteren, opholder vi os mere indendørs. Og det er, når mange mennesker samles tæt sammen, at vi smitter hinanden, siger Lars Peter Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk