Kulturhungrende danskere i kø: 'Det går laaangsomt ved de hurtige teststeder'

Testfirmaer knokler med at hyre og uddanne nye podere og åbne flere teststeder til at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Tenna Rasmussen (tv) og Caroline Haugaard missede deres første fysiske møde med studiekammeraterne fra universitetet, da de brugte hele formiddagen torsdag på at blive testet.

Halvanden times ventetid på at få stukket en vatpind op i snudeskaftet ved Filmbyen i Aarhus.

En time og 15 minutter ved væddeløbsbanen i Aalborg.

Og mere end 30 minutter i Fælleshuset på Chr. Paulsens Vej på Frederiksberg.

Sådan så det ud med ventetiderne til hurtigtest-stederne torsdag ved 14-tiden. Danskerne står og tripper i forårsregnen, mens de kan se frem til igen at skulle på restaurant, i biografen, i fitnesscentret og så videre fra og med i dag, da de nye regler for genåbning trådte i kraft.

Det kræver som bekendt en adgangsbillet i form af en negativ covid-19-test eller et coronapas, hvis man vil ud og være social og mænge sig med andre mennesker, og derfor må man altså flere steder rundt i landet væbne sig med tålmodighed.

Det er blandt andet tilfældet ved Vejlby-Risskov Hallen i det nordlige Aarhus. Her mødte DR Nyheder ved ti-tiden Tenna Rasmussen og veninden Caroline Haugaard, der begge læser historie på universitetet.

De skulle egetlig have set studiekammeraterne for første gang i fem måneder, og aftalen gik på at mødes til undervisning på Moesgaard Museum.

Sådan gik det ikke for de to.

Moesgaard må vente til en anden dag

- Det her er det fjerde sted, vi prøver. Vi startede ved Filmbyen, men der var ualmindelig lang kø. Så tog vi ned i Nobelparken og til Skejby, hvor situationen var den samme, og de foreslog os så at tage herhen, siger Tenna Rasmussen, der skal bruge det forhåbentligt negative testsvar til at komme i fitness, til tennistræning og til et privat arrangement de kommende dage.

Turen til Moesgaard når hun ikke, kan hun konstatere, for undervisningen er startet.

- Det er fint med kravet om en negativ test. Jeg vil også gerne have samfundet åbnet, og det er selvfælgelig lidt et luksusproblem. Det er bare ærgerligt, at det kræver meget at få adgangsbilletten. Jeg så gerne, det blev gjort lidt mere effektivt.

Caroline Haugaard glæder sig over, at der trods alt er mange muligheder for at lave noget i byen, hvor man ikke behøver at blive testet.

- Hvis jeg skal testes flere gange om ugen og hver gang bruge så lang tid på det, må jeg prioritere den slags oplevelser i stedet, siger hun.

Styr på papirerne, så Signe og Signe kan se veninderne

Signe Holste og Signe Trier havde også taget opstilling ved Vejlby-Risskov Hallen, for de skal ud og spise med en hel gruppe veninder for første gang i et år.

- Så skal papirerne dælme være i orden. Det er selvfølgelig træls med så lang ventetid, for det kan være lidt af en udfordring som familie at få det til at gå op og passe det ind i hverdagen, men vi har lært under corona at være rimelig omstillingsparate. Vi skal nok lære det, sagde Signe Trier efter en times venten.

Signe Holste overvejer, om det fremover giver mere mening at bestille en tid til en test, så hun slipper for at blive overrasket over, hvor lang en kø der møder hende.

- Jeg er nødt til at blive testet mindst to gange om ugen, så måske er det en fordel at booke en tid. Det hele er jo lidt bøvlet, men jeg tager selvfølgelig gerne de tests, der skal til, for at jeg kan få min frihed tilbage, sagde Signe Holste.

Signe Trier (tv) og Signe Holste så frem til at mødes med en flok veninder for første gang i år.

Billedet er det samme andre steder i landet, som DR besøgte i løbet af dagen.

Ved rådhuset i Odense stod studerende Rasmus Glargaard på 55. minut og ventede på den test, der skulle gøre det muligt for ham at dele en øl med en kollega senere på dagen.

Jannik Nielsen, der også er studerende, så frem til at få sine bedsteforældre til kaffe ved 15-tiden, og selv om det er ærgerligt at stå i regnvejret, tog han det med et smil.

- Alle skal have lov at komme til, og så tager det jo lidt tid. Sådan er det. Man skal huske på, at der står folk derinde og passer sit arbejde. Det er ikke fair, hvis man bebrejder dem for den lange ventetid.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understreger, at testkapaciteten er øget løbende i forbindelse med forårets genåbninger, og den kan øges yderligere, hvis der bliver behov for det.

- Vi tester omkring en halv million danskere hver dag, og det kører rigtig godt. Vi undgår nok bare ikke, at der indimellem er meget stor efterspørgsel og dermed ventetid, og det skal myndighederne selvfølgelig prøve at navigere efter, siger hun.

Lettere kaos i Aalborg, da nye podere skulle læres op

Tina Beith er driftschef for test- og vaccinecentrene i Region Nordjylland, hvor folk beretter om meget lang ventetid og lettere kaos i Aalborg Kultur- og Kongrescenter.

Hun fortæller, at der onsdag var fuldt booket, og samtidig havde man prioriteret at bruge ressourcer på at oplære 20 nye podere, der skal være med til at få omkring 6.000 personer igennem hver dag alene her i kultur- og kongrescentret.

- Vi fik at vide ret sent, hvor meget der ville genåbne i dag, og det her (testsystemet, red.) er en stor organisation efterhånden. Set i bakspejlet burde vi måske have ventet med oplæringen, men nu er de klar til at tage vagter, og der kommer flere nye podere til hen over weekenden, siger Tina Beith.

Hun foreslår, at folk booker en tid til en pcr-test, hvis de vil være nogenlunde sikre på at undgå ventetid. Lad være med at komme i for god tid, og husk så lige på, at svaret kan tage op til 48 timer, lyder hendes opfordring.

- Det har man selvfølgelig ikke tid til, hvis man skal i Jomfru Ane Gade i eftermiddag, tilføjer Tina Beith.

Region Nordjylland udbyder hver dag 21.000 testtider til pcr-testene, som er dem, der skal ned i halsen.

Dennis Abildgaard Jørgensen, regionsdirektør hos Falck i Midtjylland, medgiver, at der er pres på lige nu, men kapaciteten øges i takt med efterspørgslen, garanterer han.

- Lige nu har vi meget travlt, og køerne er lange, så vi rekrutterer på livet løs. Alene i Aarhus har vi i den her uge ansat og uddannet mere end 100 nye medarbejdere, siger han.

Han tilføjer, at der skal åbnes flere nye teststeder, at man skal udvide de eksisterende teststeder, ansætte endnu flere podere og se på muligheden for at lave testtelte og andre alternativer ude i sommerlandet.

Der har længe været lange køer ved flere teststeder. Sådan her så det ud ved et testcenter i København den 5. april, som var dagen før blandt andre frisører igen fik lov at åbne. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Giver massetest overhovedet mening?

Men giver det egentlig mening at teste så mange hver eneste dag? Hjælper det noget i kampen mod covid-19?

Svaret er, at det ved vi faktisk ikke, lyder det fra Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor i infektionssygdomme.

Sagen er den, at man endnu ikke har noget data at basere sådan en vurdering på.

- Jeg tror, at den meget høje testaktivitet er én af grundene til, at vi har så lav smitte lige nu. Man tester jo, fordi man kan sprede virus, selv om man ikke har symptomer. Har man virus i svælget, kan man gå hjem og isolere sig uden at kunne smitte nogen. Derfor giver det mening at teste så mange som muligt, siger Lars Østergaard.

- Men vi aner altså ikke, hvilken forskel det gør i forhold til at holde smitten nede, fordi vi aldrig har kunnet undersøge det. Vi har en formodning om, at det virker godt, men det er kun min tro og ikke viden.

Måske er der håb forude inden for en overskuelig fremtid. Onsdag blev den første test til hjemmebrug godkendt, så den er på vej på markedet.

Ifølge professor Lars Østergaard viser foreløbige undersøgelser blandt 800 frivillige forsøgspersoner, at hjemmetestene er lige så sikre som de andre hurtigtest, for de har været i stand til at finde to tredjedele af de forsøgspersoner, som forinden var testet positive med en pcr-test.

Det svarer til, hvad hurtigtestene ude i de profesionelle testcentre påviser.

Hvordan hjemmetest helt konkret skal bruges, og hvordan de om muligt skal spille sammen med coronapasset, vides ikke på nuværende tidspunkt.

Som reglerne er i dag, skal nogen se, at man har taget testen rigtigt, sagde Lars Østergaard til DR Nyheder i sidste uge.

Det seneste døgn er der lavet 187.203 pcr-test og 369.598 hurtigtest (antigentest) i hele Danmark.

1.012 er konstateret smittede og en enkelt er afgået ved døden, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Her er de ændringer, der gælder fra torsdag den 6. maj:

  • Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.

  • 30-minutters-reglen om bordbestilling på barer og restauranter fjernes.

  • Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

  • Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23, droppes.

  • Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas / negativ test.

  • Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2.000 tilskuere i sektioner á 500.

  • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner á 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

  • Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

  • Det er endnu uklart, hvornår diskoteker og natklubber kan åbne. Der skal udarbejdes en plan for dette senest i midten af juni.

Kilde: Justitsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk