Kulturministeren: Vikingeskibshallen i Roskilde kan rives ned

Kulturministeren går mod sine egne embedsmænd og ophæver fredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde.

Vikingeskibshallen i Roskilde er fra 1969 og er tegnet af arkitekten Erik Christian Sørensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kulturministeren har nu sat punktum i den årelange strid om fredningen af Vikingeskibshallen i Roskilde.

I en pressemeddelelse skriver kulturminister Mette Bock (LA), at hun har ophævet fredningen af hallen, der huser fem vikingeskibe fra Skuldelev i Roskilde Fjord.

- Jeg glæder mig over, at sagen om Vikingeskibsmuseets fredningssituation langt om længe har nået sin afslutning, og jeg synes, at det - efter de helt særlige omstændigheder – er den rigtige afgørelse, siger Mette Bock i pressemeddelelsen.

- Da man byggede museet i 1960’erne kunne man ikke have forudset den stigende vandstand og de udfordringer, det ville give bevaringen af museumshallen.

Trodser embedsmænd

For under et år siden afgjorde ministerens embedsmænd i Slots- og Kulturstyrelsen ellers, at Vikingeskibshallen skulle forblive fredet.

Bygningen har længe skullet renoveres og har derudover været udsat i forbindelse med storme på grund af dens beliggenhed ud til Roskilde Fjord. Museets ledelse anmodede efterfølgende om en affredning, da de ikke kunne rejse penge til at restaurere og vedligeholde bygningen og samtidig bevare dens værdier som fredet bygning.

Det afviste Slots- og Kulturstyrelsen, som modsat museet mente, at det godt kunne lade sig gøre at restaurere bygningen. Museet klagede herefter til kulturministeren, som har det sidste ord, når der er uenigheder i en fredningssag.

Lettet museumsdirektør

I Roskilde glæder beslutningen museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen.

- Jeg er jo helt enormt lettet, men samtidig er jeg lidt vemodig på vegne af den bygning, siger hun til Politiken.

- En affredning løser ikke alle vores udfordringer, men det skaber bare det nye og afklarede grundlag for at komme videre med at finde en løsning, så vi kan sikre de her vikingeskibe.

Hun vil dog endnu ikke sige, om affredningen betyder, at bygningen nu skal rives ned.

Facebook
Twitter