Kulturministerens mail var politisk pression fastslår eksperter

En række eksperter er enige om, at den omstridte mail fra kulturminister Brian Mikkelsen til den tidligere bestyrelsesformand i DR var politisk pression. Selv kalder han den "en orientering om, hvad der foregik ude i samfundet".

I sin bog gengiver DR's tidligere generaldirektør denne mail fra kulturminister, Brian Mikkelsen, til den daværende bestyrelsesformand Jørgen Kleener. Den er politisk pression, fastslår flere eksperter. (© Gyldendal)

Der er ikke tvivl om, at kulturminister Brian Mikkelsen lagde politisk pres på DR, da han emailede regeringens utilfredshed med dækningen af krigen i Irak til den daværende bestyrelsesformand.Det mener blandt andre professor i journalistik ved Roskilde Universitetscenter Jørgen Poulsen.Han er godt klar over, at han ikke skal blande sig. Derfor er denne mail meget afslørende.Jørgen Poulsen, professor i journalistik ved Roskilde Universitetscenter - Det kan jo i hvert fald opfattes som pression, og det er jo det samme, siger han. Og det er han i øvrigt slet ikke i tvivl om, at kulturministeren selv har været bevidst om.Mail er meget afslørendeJørgen Poulsen fremhæver, at Brian Mikkelsen for få dage siden, i forbindelse med budget-problemerne, sagde, at han som minister ikke kunne blande sig i DR's forhold. - Så han er godt klar over, at han ikke skal blande sig. Derfor er denne mail meget afslørende, fastslår Jørgen Poulsen. Det er jo et decideret forsøg på indgreb overfor den journalistiske frihed.Jens Bilgrav-Nielsen, tidligere formand for TV2's bestyrelseProfessor i offentlig forvaltning, Claus Haagen- Jensen, mener at kulturministeren skulle have holdt sig for god til at sende sådan en mail.- Det er jo ikke noget vi har nogen bestemmelser om, så jeg kan ikke sige, at det er i henhold til paragraf dit eller dat. Men jeg mener, at han har overtrådt nogle uskrevne normer for, om man vil god forvaltningsskik.Aldrig oplevet noget lignende på TV2Det er da også en skik, som den tidligere bestyrelsesformand for TV2, Jens Bilgrav-Nielsen, slet ikke kender til.Der er en total mangel på respekt for uafhængigheden og for pressefriheden.Oluf Jørgensen, mediejurist ved Danmarks Journalisthøjskole Han siger at han "aldrig har oplevet noget lignende".- Det er jo et decideret forsøg på indgreb over for den journalistiske frihed.

Mangel på respekt for pressefrihedenMediejurist og afdelingsforstander ved Danmarks Jounalisthøjskole, Oluf Jørgensen, kan heller ikke komme i tanke om, at han tidligere har set noget lignende herhjemme.- Der er en total mangel på respekt for uafhængigheden og for pressefriheden, siger han.Han ser truslen i mailen som "helt utilsløret".- Hvis ikke man retter ind og dæmper den kritiske linje, så kan der blive tale om meget drastiske indgreb, vurderer han.Statsminister Anders Fogh Rasmussen har tidligere i et interview med den arabiske tv-station al-Arabiya sagt, at de danske medier er fuldstændig uafhængige.Det var i forbindelse med Muhammed-krisen, hvor statsministeren understregede, at regeringen ingen autoritet har til at kontrollere pressen eller blande sig i, hvad den skriver.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329618fa11f9d0c6c2a84eahttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329618fa11f9d0c6c2a84e7

Facebook
Twitter