Kun 30 blev testet i Vollsmose i går trods kraftig opfordring: Man er alt for sent ude, siger ekspert

Flere er mødt op til test i dag.

Flere er mødt op til test i Vollsmoseområdet i dag, hvor der også er adgang til PCR-test.

Voldsom coronasmitte i bydelen Vollsmose i Odense får nu myndighederne til at gå fra dør til dør og opfordre til, at alle lader sig teste.

Men det kommer alt for sent, lyder kritikken fra professor ved Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Eskild Petersen.

- Det er en tikkende bombe under Odense Kommune, og med den britiske variant, som vokser, og den sydafrikanske variant i København, så er det jo rigtig vigtigt, at vi får smittetallet ned, siger han.

Lige nu er der 732,8 smittede per 100.000 i bydelen, mens der er 113,2 smittede per 100.000 i hele Odense. Og det er ikke kommet ud af den blå luft.

- For tre uger siden har du haft 330 smittede per 100.000 så allerede dengang burde klokkerne have ringet, siger Eskild Petersen.

Mandag oprettede kommunen en taskforce, som skal banke smitten ned blandt andet ved at gå fra dør til dør.

Bydelen Vollsmose er kendetegenet ved mange boligblokke, hvor mange bor tæt. Den er også på den såkaldte 'ghettoliste'. (Foto: Tim Kildeborg Jensen © Scanpix)

Ingen kø

Myndighederne vil gerne have alle godt 10.000 borgere i området testet for coronavirus, og lørdag åbnede et nyt midlertidigt testcenter til det.

Men her kom kun 30 personer forbi og fik en lyntest, selvom kapaciteten er til langt mere.

Hver søndag er der dog også adgang til et PCR-teststed - altså der hvor man podes i halsen fremfor i næsen.

Her har DR Nyheder været til stede hele morgenen og formiddagen. I de første timer var der ganske få i kø, men flere er kommet til. Mange af dem, DR Nyheder har talt med, kommer dog ikke selv fra bydelen.

Det gør Hanne Nielsen dog, som fortæller at køen er meget lang.

- Jeg synes, det er godt, den er lang, selvom det ikke er alle, der kommer fra Vollsmose.

Hun holder sig mest for sig selv, og handler ikke ind i bydelen, og hun håber, flere bliver testet.

Styrelse håber det bliver bedre

Enhedschef for Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort ved ikke, hvorfor der kun mødte 30 op ved testcenteret i går i Vollsmose.

- Jeg tror, at det måske er et startproblem. Jeg kan i hvert fald kun opfordre til, at man virkelig følger det råd, vi giver nemlig: Se nu og kom ned og bliv testet, siger hun.

Er 30 testede nok, hvis der skal styr på smitten?

- Nej, vi skal have alle testet i Vollsmose, og tallet 30 er selvfølgelig et meget lille tal. Jeg håber, det er fordi, det var starten i går.

Er I kommer for sent i gang med smitteopsporingen?

- Den smitteopsporing, Styrelsen for Patientsikkerhed står for, tager jo fat i alle dem, der er testet positive. Og kommune har sat initiativer i gang tidligere, men jeg synes, du skal snakke med kommunen om, hvad de har sat i gang.

Charlotte Holst er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for smitteopsporingen.

Men hvorfor har I ikke været i gang med at stemme dørklokker tidligere?

- Det er jo et nyt tiltag at stemme dørklokker, men vi er i gang, og jeg ja.. Jeg håber, at alle går ned og bliver testet.

1.400 blev testet i går i Københavns Nordvestkvarter, hvor I var ude med samme opfordringer. Hvad er det for nogle udfordringer, I står med i Vollsmose?

- I Københavns Nordvestkvarter har de været i gang i nogle dage, og jeg tror også, der var lidt lav tilslutning den første dag, så jeg håber, at alle forstår, at det er et personligt ansvar, man har at blive testet.

Borgmester: Vi skruer op

Men tallet er for lavt, siger byens borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

- Det var en spæd start i går, men det var første dag, der var åbent i popup-centret, så borgerne skal også lære at finde vej til det, men det er for lavt et tal, siger han.

Men der er altså god aktivitet ved PCR-testcentret i Vollsmose i dag.

- Så det tyder på, at de her PCR-test, hvor man skal podes i halsen, der er i hvert fald god kø til dem.

Men der skal gøres mere, erkender borgmesteren.

- Vi skruer op for kommunikationen. Vi sender direkte sms ud til borgerne i Vollsmose og opfordrer dem til at lade sig teste. Vi skruer også op for det antal af medarbejdere, der er på gaden, som går dør-til-dør i området, siger Peter Rahbæk Juel.

Ifølge borgmesteren er beboere fra området dog blevet testet andre steder i byen i løbet af ugen.

- Så selvom at pop-up stedet ikke kom så prangede fra start i går, betyder det ikke, at folk i Vollsmose ikke er blevet testet. Men tallet skal markant op, siger han.

Artiklen er opdateret klokken 13.53 med de seneste incidenstal for Vollsmose og hele Odense-området.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk