Kun én af supermarkedernes tilbudsaviser lever op til Svanemærkets miljøkrav

Et flertal af danske dagligvarebutikker transporterer tilbudsaviser til Danmark fra udenlandske trykkerier.

SuperBrugsen trykker tilbudsaviser uden miljømærker i Polen. Rema 1000 er den eneste dagligvarebutik i DR Nyheders rundspørge, der lever op til det nordiske Svanemærkes klima- og miljøkrav. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

De største supermarkedskæder herhjemme tager klimaet seriøst.

Salling Group, der står bag blandt andet Føtex, Netto og Bilka, vil "skabe og promovere bæredygtige og klimavenlige løsninger". Coop mener, at trykte tilbudsaviser bør forbydes for at mindske CO2-udslippet.

Alligevel er det blot en enkelt dagligvarebutik blandt de fem største kæder, der opfylder den højeste miljøstandard til trykte tilbudsaviser - det nordiske Svanemærke.

Det viser DR Nyheders rundspørge blandt de største dagligvarekæder.

I SuperBrugsens tilfælde er tilbudsavisen både produceret i Polen og har ingen miljømærker.

- Det er jo helt skævt for en virksomhed, der gerne vil gøre noget for bæredygtighed. Det lyder som en grim forglemmelse. Hvis man i det hele taget vil trykke reklamer, må man i det mindste sikre sig, at det sker efter de anerkendte miljømærker, siger Claus Ekman, der er direktør for Rådet for Grøn Omstilling.

Kun reklamerne fra Rema 1000 er miljømærkede med Svanemærket, hvor en uafhængig tredjepart garanterer, at både papir og tryk lever op til en lang række klima- og miljøkrav.

Samtidig viser det sig, at flertallet af dagligvarekæderne benytter udenlandske trykkerier.

Det betyder, at reklamerne som tonstunge lastbillæs må transporteres til Danmark.

Umærket tilbudsavis fra SuperBrugsen

DR Nyheder har spurgt fem af de største dagligvarekæder i Danmark, om deres tilbudsaviser er miljømærkede, samt hvor de bliver trykt.

Svarene viser, at flertallet af tilbudsaviser bliver kørt til Danmark fra udenlandske trykkerier. Samtidig er de miljømærkede på vidt forskellig måde - i Superbrugsens tilfælde er tilbudsaviserne end ikke mærkede.

SuperBrugsen er en del af Coop. Informationsdirektøren oplyser, at SuperBrugsens tilbudsaviser overholder miljøkravene på trods af den manglende mærkning.

- De trykkes samme sted med samme specifikationer som Kvickly, der er miljømærkede. Fra uge 4 får SuperBrugsen dog også miljømærker på tilbudsaviserne, skriver Jens Juul Nielsen.

Coop får trykt sine tilbudsaviser til SuperBrugsen, Kvickly og Irma på et trykkeri i Polen. Kun Fakta-reklamerne bliver produceret i Danmark.

Det er ikke længe siden, at Coop selv opfordrede til et lovforbud mod trykte tilbudsaviser af hensyn til miljøet. Men vejtransporten fra Polen har ikke nogen "nævneværdig betydning", lyder forklaringen.

- Det er en relativ beskeden del af den samlede miljøbelastning ved produktion, trykning og husstandsomdeling, der skyldes transporten fra Polen, skriver informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Professor: Problem med trykkeriernes miljømærker

Faktuelt er det rigtigt nok, at vejtransport ikke fylder meget i CO2-regnskabet.

Det bekræfter en professor i energiplanlægning. Til gengæld er det et langt større problem, at de danske tilbudsaviser bliver produceret under vidt forskellige klimastandarder.

- Selve transporten gør ikke så meget skade, selv om mange nok vil mene, at det er forargeligt. Efter min mening er det et større miljøproblem, at det er mere rodet, hvilke certificeringer trykkerierne har, siger Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet.

Detailkoncernen Salling Group driver blandt andet Netto og Bilka. Her benytter man både danske og udenlandske trykkerier.

- Vi får trykt vores aviser i de tre lande, hvor vi har butikker, nemlig Danmark, Tyskland og Polen. Og vi forsøger naturligvis at minimere transporten mest muligt. Både af hensyn til miljøet og de samlede omkostninger, skriver informationschef Kasper Reggelsen fra Salling Group.

Norskejede Rema 1000 den eneste kæde i undersøgelsen, der trykker tilbudsaviser i Danmark og dermed undgår langvarig vejtransport. Samtidig er de svanemærkede og dermed rundspørgens mest miljøvenlige tilbudsaviser.