Kun få ældre har købt ekstra hjemmehjælp af kommunen

Ældre medborgere i seks kommuner har i tre år kunnet købe ekstra hjemmehjælp af kommunen. Kun én ud af 25 har taget imod tilbuddet.

Det er de færreste ældre, der har taget imod tilbuddet om at købe sig til ekstra hjemmehjælp af kommunen. (Arkivfoto) (Foto: casper christoffersen © Scanpix)

- Kunne De tænke dem en times rengøring eller et ekstra bad for nogle hundrede kroner, fru Hansen?

Det tilbud har brugerne af den kommunale

hjemmehjælp
i seks kommuner nu fået i tre år.

De ældre har haft mulighed for at købe blandt andet hovedrengøring, et ekstra bad eller en ledsager til indkøbsturen af den kommunale hjemmehjælper, som alligevel kommer i deres hjem.

Men kun 200, eller ca. fire procent af de 5000 hjemmehjælpsmodtagere i de seks kommuner, har købt ekstra ydelser.

- Efterspørgslen har været lille - faktisk overraskende lille, siger Ulf Hjelmar, programleder ved

KORA
(Det nationale institut for kommuners og
regioners
analyse og forskning), som har
evalueret
forsøget med salg af ekstra hjælp i den kommunale hjemmepleje.

- En forklaring kan være, at prisen har været forholdsvist høj. Det koster fx 5-600 kr. i timen, hvis man som borger vil have en faglært medarbejder ud i weekenden, siger Ulf Hjelmar.

Overrasket over lille tilslutning

Det er kommunerne Fredensborg, Fredericia, Odsherred, Vejle, Vesthimmerland og Viborg, der har haft mulighed for at sælge ekstra

hjemmehjælp
til borgerne.

I Vejle Kommune er formanden for seniorudvalget, Holger Gorm Petersen, overrasket.

- Der er ikke helt så mange, der bruger ordningen, som jeg havde troet. Måske er den hjælp, vi yder i forvejen, bare rigtig god eller også er det noget med prisen, siger han.

Han oplever dog, at interessen for at købe ekstra ydelser er vokset i 2016.

Sagen kort

  • Seks kommuner har som frikommuner haft mulighed for at sælge tillægsydelser til de borgere, der i forvejen modtager kommunal hjemmehjælp.

  • 200 borgere har benyttet sig af tilbuddet mindst én gang. Det svarer til fire procent af de ca. 5000 borgere, der modtager hjemmehjælp i de seks kommuner.

  • De 200 borgere har tilsammen købt ekstra hjælp 950 gange. Ekstra rengøring står for den suverænt største del af ydelserne (850 gange).

  • Private firmaer, der udfører hjemmehjælp på vegne af kommunen, har haft mulighed for at sælge ekstra ydelser i flere år.

Facebook
Twitter