Kun få ord fra politiet efter iraner-anholdelser i Ringsted

Først senere i dag beslutter politiet, om de vil forsøge at få fængslet eksiliranere.

Politiet har i dag ransaget kontoret hos den eksiliranske organisation ASMLA, der holder til i Ringsted, hvorfra de laver tv, der er kritisk over for det iranske præstestyre. (Foto: MATHIAS ØGENDAL © Scanpix)

Politiet holder kortene tæt til kroppen, efter at tre personer tidligere i dag blev anholdt i den sjællandske by Ringsted.

I et interview med DR Nyheder ønsker vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard fra Midt- og Vestsjællands Politi end ikke at oplyse, hvad de tre personer har sagt, siden politiet kan anholde og sigte dem for at hylde terror.

- Jeg vil ikke kommentere helt præcist på, hvad det er for nogle udsagn, men det kan for eksempel være, hvis man billiger et terrorangreb, der var i Iran den 22. september mod en militærparade, lyder det fra vicepolitiinspektøren.

Med den kommentar henviser han til, at en af tre eksiliranere fra gruppen ASMLA efter angrebet i Iran kaldte militærparaden "et legitimt mål".

Gruppen ASMLA er kritisk over for præstestyret i Iran. Gruppen arbejder for at gøre det sydvestlige område i Iran ved byen Ahvaz til en selvstændig arabisk stat.

Lige nu bliver de tre personer afhørt af politiet.

Spørgsmål om fængsling afgøres først senere

Vicepolitiinspektøren ønsker ikke at fortælle, om politiet efterforsker de tre personer for mere end hyldest af et terrorangreb.

I efterforsker for billigelse af terror, men nu har I også ransaget bopæle og beslaglagt computere. Efterforsker I også andet, for det har tidligere været fremme fra Irans side, at de mener, at gruppen har været med til at planlægge det angreb, der har været i Iran?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til på nuværende tidspunkt, siger han.

Først senere i dag afgør politiet, om de tre personer skal fremstilles i grundlovsforhør med henblik på fængsling, eller om de bliver løsladt.

Ransaget fire adresser

Politiet har i løbet af dagen ransaget fire adresser i Ringsted.

Ifølge vicepolitiinspektør Bjørke Kierkegaard er der tale om tre eksiliraneres bopæle samt ASMLA's kontor og tv-studie i midten af Ringsted.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har politiet blandt andet beslaglagt computere, men hvad politiet mere konkret har taget med sig, oplyses ikke.

- Jeg kan ikke kommentere, hvad der er beslaglagt i dag af hensyn til efterforskningen, siger vicepolitiinspektøren og fortæller, at efterforskningen sker i tæt samarbejde med PET.

Han vil ikke sige, hvorfor ransagningerne sker netop i dag - godt tre uger efter de omtalte ytringer om angrebet på militærparaden blev fremsat.

Hvad ved I om den politiske gruppe ASMLA. Hvordan er de finansieret for eksempel?

- Det vil jeg ikke kommentere nærmere på. Det er noget af det, vi er i gang med at undersøge - hvordan og hvorledes det hænger sammen. Så helt konkret, hvad ASMLA er for en organisation, det kan jeg ikke komme nærmere ind på, siger Bjørke Kierkegaard.

Sådan ser der ud på kontoret hos ASMLA-folkene i Ringsted. Her ses talsmanden for ASMLA til højre og lederen af ASMLA til venstre, som en iransk efterretningstjeneste ifølge danske myndigheder har planlagt at dræbe.

De tre iranere er selv truet

  • De tre anholdte eksiliranere har været genstand for stor opmærksomhed. Frygten for et angreb på dem fik nemlig politiet til at lukke store dele af landet ned fredag den 28. september.

  • For en uge siden oplyste Politiets Efterretningstjeneste (PET), at tjenesten mistænker en iransk efterretningstjeneste for at ville dræbe lederen af ASMLA, fordi iranske myndigheder betragter ham som terrorist. Derfor lever han under politibeskyttelse.

  • To andre personer fra ASMLA lever også under politibeskyttelse, fordi en af de to udtalte sig positivt om et angreb på en militærparade i Iran den 22. september. Angrebet kostede mindst 25 personer livet og betegnes som et terrorangreb.

  • Nu sidder en norsk statsborger med iranske rødder fængslet og sigtet for drabsplaner mod lederen af ASMLA fra Ringsted og for at gøre det muligt for en iransk efterretningstjeneste at arbejde i Danmark.

Facebook
Twitter