Kun få sclerosepatienter får effektfuld stamcellebehandling

Ikke alle danske patienter har fået den mest effektive behandling, mener svenske læger.

Professor i Neurologi på Rigshospitalet, Finn Sellebjerg, forklarer, at Danmark vil genoptage behandlingen i enighed med de andre nordiske lande.

Stamcellebehandling til sclerosepatienter – også kaldet HSCT - kan sænke og i mange tilfælde bremse sclerose helt. Det har ændret mange svenske patienters liv fundamentalt.

Svenske læger mener, at deres danske kollegaer igennem flere år har været for tilbageholdende med behandlingen.

Det har betydet, at en gruppe af danske sclerosepatienter ikke har fået den mest effektive behandling, ifølge de svenske eksperter på området.

Det er afgørende at få HSCT-behandlingen, imens man er ung og ikke har haft sklerose i for mange år. Derfor er det ikke sikkert, at patienter - der de seneste år har kunnet få gavn af behandlingen - kan få gavn af den i dag.

Behandling med raske stamceller

- Der er en lille gruppe i Danmark, som ikke er kommet i betragtning til den allermest effektive behandling, siger den svenske neurolog Jan Fagius fra Uppsala, der som den første læge i Skandinavien gav én patient behandlingen for snart 13 år siden.

Behandlingen gives ved, at man tager raske stamceller ud af patienten. Herefter slås patientens immunforsvar ned og nulstiller imunforsvaret, og de raske stamceller føres tilbage og gendanner imunforsvaret.

Dermed stopper immunforsvaret med at angribe patientens nervesystem, som er årsagen til sclerosen. Men det er en behandling, som ifølge de svenske læger fra Uppsala ikke er givet til alle de danske sclerosepatienter, der kunne have gavn af behandlingen.

- Og for de er det klart, at det gør en stor forskel, forklarer neurologen Joachim Burman, der har udgivet det største studie om behandlingen i Skandinavien.

Danmark genåbner tilbud

Siden 2003 har over 120 svenskerne fået HSCT-behandlingen med meget effektfulde resultater til følge.

20 til 40 svenskere forventes at få behandlingen i år. I Norge fik seks patienter behandlingen sidste år. De norske læger forventer at behandle 10 i år og vil på sigt behandle 25 patienter om året.

Syv danskere fik behandlingen fra 2011 til 2014. Men ingen er blevet indstillet til behandlingen i år, og den eneste, der fik behandlingen sidste år, fortæller til DR, at han måtte forlange behandlingen. Men lægerne på Rigshospitalet har nu besluttet, at de vil genoptage behandlingen.

- Vi vil nu genoptage behandlingen på et grundlag, hvor vi er enige med vores nordiske kollegaer om, at det er den her måde, det skal gøres på, fortæller Finn Sellebjerg, der er professor og overlæge i Neurologi på Rigshospitalet.

Dårlige danske erfaringer

Fra 2011 til 2014 blev der behandlet syv danske patienter med HSCT-behandlingen i Danmark, men behandlingen gik ikke, som de danske læger håbede.

- Patienterne tålte behandlingen meget dårligere, end hvad vi havde forventet ud fra de svenske erfaringer, forklarer overlæge Finn Sellebjerg.

På en række punkter afveg den danske behandling fra den svenske. Blandt andet valgte man ældre patienter med et længere sygdomsforløb, end hvad svenskerne havde gode erfaringer med.

På det punkt vil de danske læger nu gøre tingene anderledes, når de genåbner behandlingstilbuddet.

- Vi vil være mere stringente med at sige, at vi skal vælge yngre patienter, der ikke har haft sygdommen så lang tid, forklarer Finn Sellebjerg.

I forbindelse med at Rigshospitalet nu vil genåbne deres behandling, vil de også gøre en større indsats for at finde frem til de danske patienter, som kan have gavn af behandlingen.

Se 21 Søndags indslag om HSCT-behandling øverst.