Kun få skyer: Store dele af landet vil have mulighed for at se nordlys

Vejrforholdene ventes at give gode muligheder for at opleve nordlys i aften.

Det vil være bedst chancer for at se nordlyset omkring klokken 22 (arkivfoto). (Foto: handout © Scanpix)

I store dele af landet vil der i aften være rigtig fine muligheder for at få sig en sjælden smuk oplevelse.

Der er nemlig gode muligheder for, at det farvede, glimtende nordlys lyser den danske nattehimmel op.

Det kræver dog en relativ klar nattehimmel uden alt for mange skyer, og det kan DMI nu bekræfte, at vi får.

- Der burde være rigtig gode muligheder for at se nordlyset, hvis det kommer i aften, siger Thyge Rasmussen, vagthavende meteorolog hos DMI.

- Det ser egentlig ud til, at der kommer meget få skyer i aftentimerne, og dem, der kommer, er tynde skyer, som man vil have have gode muligheder for at kigge igennem.

I de sydlige dele af landet vil der være størst risiko for mere end tynde skyer, men de kommer først hen omkring midnat. Resten af landet vil kun have et tyndt skydække.

Bedste muligheder klokken 22

Der har det seneste døgn været udbrud på solen, som har sat gang i en reaktion, der kan give nordlys over Danmark.

Det sagde Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, til DR i aftes.

- Udbruddene har sendt en sky af elektrisk ladede partikler af sted mod jorden. Det kan betyde, at vi får mulighed for at se nordlys her i Danmark i løbet af weekenden.

Mulighederne for at se nordlyset vil være bedst sent på aftenen frem til midnat.

- Omkring klokken 22, inden månen står op, er der bedst mulighed. Hvis vejret arter sig, så kan muligheden opstå, sagde Michael Linden-Vørnle i går aftes.

Bedste muligheder i Nordjylland

Og det passer ganske heldigt med vejrforudsigelserne, hvis man ønsker at opleve nordlyset, fortæller Thyge Rasmussen fra DMI.

- Der vil være færrest skyer først på aftenen, og så vil der komme flere op nede sydfra hen ad natten efter midnat, siger han.

Der vil være færrest skyer i Nordjylland og altså lidt flere sydpå, især i Sønderjylland og på Lolland og Falster. Her bliver det dog ikke så slemt, at man helt skal opgive håbet om at se nordlys.

- Det er ikke et tungt skydække, og det dækker ikke nødvendigvis hele himlen, men det bliver sværere at kigge, siger Thyge Rasmussen.

Hvis man er heldig, kan nordlyset i aftes vise sig med bølgende gardiner, der bevæger sig hen over himlen mod nord. Det kan dog også bare ende ud i en svag glød.

Facebook
Twitter