Kun fund af asbest i ét S-tog

11 ud af i alt 13 tilbageværende S-tog, der var mistænkt for at være isoleret med asbest, er nu undersøgt. I en af vognene er der asbest, men den er fosvarligt forseglet.

De sidste fem vognsæt blev taget ud af drift for en uge siden. (Foto: Rene Strandbygaard © DSB)

11 ud af i alt 13 S-tog, der var mistænkt for at være isoleret med asbest, er nu undersøgt.

Kun én af togvognene indeholdt asbest, og det er sikkert forseglet, så personale og passagerer har været uden for fare. Em af de i alt 13 vogne kørte så sent som sidste fredag, hvor Arbejdstilsynet beordrede dem taget ud af drift.

Direktør lettet

Selv om to tog stadig mangler at blive undersøgt, er den tekniske direktør i DSB S-tog, Kirsten Kornerup, meget lettet.

- Det er meget glædeligt, at de vogne, vi havde - hvor vi ikke regnede med, at der var asbest i - heller ikke har asbest i. Det er så dybt beklageligt, at der er én vogn med asbest i, siger Kirsten Kornerup til DR-radiomagasinet Orientering.

De seneste otte år er over 300 S-togs vogne med asbest blevet skiftet ud, fordi DSB har fået nye tog. Hvor mange af dem der har kørt rundt med asbest uden forsegling, kan man ikke vide, da de alle er blevet sendt til skrot.

Garanti

Kirsten Kornerup garanterer, at der ikke kører flere rundt med asbest nu.

- Men Dansk Jernbanemuseum i Odense har nogle S-tog med asbest i. De har også to stående ude hos mig, der blev aflåst i går, samt to i Kalundborg og et i Odense, siger Kirsten Kornerup.

I alt blev 336 røde S-togsvogne isoleret med påsprøjtet asbest, da de blev bygget tilbage i 1960'erne.

Da der i 1986 blev indført totalforbud mod at fremstille, importere og anvende asbest i Danmark, fik DSB lov til at køre videre med de røde S-tog, hvis asbesten blev forsvarligt isoleret, så hverken personale eller passagerer kunne udsættes for det farlige asbeststøv.

Isolering skete under alle beskyttelsesforanstaltninger. Arbejderne havde heldragter, handsker og masker på, og der blev gjort forsvarligt rent efter arbejdet. Men efter afslutningen af arbejdet med at forsegle asbesten har tilsynet stort set været fraværende.

Facebook
Twitter