Kun hver femte sundhedsansatte har fået influenzavaccinen

Professor vurderer, at sygemeldinger kan sætte sundhedsvæsnet under pres.

(ARKIV) Kun 19 procent af sundhedspersonalet er blevet vaccineret mod influenza. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

Blot hver femte læge, sosu-assistent, fysioterapeut og andet sundhedspersonale er i år blevet vaccineret mod influenza.

Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen anbefaler ellers, at sundhedspersonale bliver vaccineret.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, undrer sig over, at tilslutningen ikke er højere.

Med et sundhedsvæsen, der i forvejen er hårdt presset på personale, er det et problem, at så få er vaccineret, mener han:

- Vi har en mistanke om, at det kan blive en pænt stor influenzaepidemi denne vinter, så en god vaccinetilslutning blandt sundhedspersonalet ville absolut være ønskværdig. Netop når vi har et sundhedsvæsen, som er strakt ud til det maksimale i øjeblikket.

Og selvom influenzaen ikke har fat i danskerne endnu, er vaccinen en vigtig del af forberedelsen, hvis mange bliver syge, siger han:

- Situationen kan ændre sig hurtigt, så vi skal være forberedt på at kunne tage fra i sundhedsvæsnet. Og det kan man ikke, hvis en stor del af personalet selv bliver sengeliggende, fordi de ikke er vaccineret.

Vigtigt at vaske hænder

Hos FOA, der repræsenterer social- og sundhedsassistenterne, medgiver sektornæstformand Vinni Jakobsen, at det er et lavt antal, der har fået influenzavaccinen. Fagforeningen anbefaler medlemmerne at tage imod den, men understreger, at det er op til den enkelte, om de vil gøre det.

- Folk må gøre op med sig selv, om de skal tage imod tilbuddet om at blive vaccineret, siger Vinni Jakobsen og fortsætter:

- Vi skal måske satse mere på de gode vaner vi fik under coronaepidemien med at vaske hænder og blive hjemme, når man er syg, så vi undgår at sprede smitten mere end højst nødvendigt.

Vaccinationsperioden startede 1. oktober og varer indtil 15. januar. Sidste år fik 28 procent af de sundhedsansatte en vaccine mod influenza.