Kun hver tredje kommune har sociale kontrakter i byggeriet

Som 21Søndag kunne afsløre, halter det med kontrollen af de offentlige byggerier. Kun hver tredje kommune har faste klausuler der sikrer mod social dumping i byggeriet.

Kun hver tredje kommune har faste klausuler, der sikrer mod social dumping i byggeriet. Det har fået Københavns overborgmester, Frank Jensen, til at kræve systematisk kontrol på området. (© DR)

Der er brug for mere kontrol med de offentlige byggerier. Det erkendte overborgmester i København, Frank Jensen i aftes i 21Søndag, da han blev konfronteret med en række byggerier i København Kommune, hvor der angiveligt har foregået social dumping på kommunens byggerier.

- Fremadrettet er vi simpelthen nødt til at lave en systematisk kontrol, og derfor er der nu et politisk flertal på rådhuset, bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, der nu vil have gennemført at alle forvaltninger gennemfører kontroller af byggerier i deres forvaltninger med de kontrakter vi indgår med private leverandører, siger han til 21Søndag.

Københavns Kommuner er ellers en af de kommuner, der som standard i deres udbud gør brug af sociale og etiske klausuler, der skal sikre mod social dumping. Men i Københavns Kommune har man ikke aktivt fulgt op på, om kontrakterne bliver overholdt, og nu vil Københavns overborgmester have strammet op.

- Vi er også nødt til at sige, at vi ikke bare kan blive ved med at basere kontraktindgåelser på tillid, vi er nødt til at følge systematisk op på, at de bilag man underskriver overholdes.

Landsdækkede problem

Det er ikke kun i Københavns Kommune der har været problemer med underleverandører, der har haft svært ved at følge kontrakterne. I de fleste af landets øvrige kommuner findes der slet ikke klausuler i kontrakterne, der skal sikre mod social dumping, viser en aktindsigt foretaget af Fagbladet 3F til Beskæftigelsesministeriet.

Kun 35 af landets 98 kommuner har det som en fast del af deres udbud, når de skriver kontrakter med underleverandører.

- Kommunerne, staten og regionerne må sætte sig ned som de gør med de enlige, og lave en kontrolenhed, de her 100 millioner til det her byggeri, blev de brugt, som det var bestemt de skulle bruges? Var der ikke nogen der skummede fløden der, eller gik det til lønninger, gik det til ordentlige materialer osv., siger Carsten Bansholm Hansen, faglig sekretær i 3F.

Byggeriet er presset

Og at specielt byggeriet er under pres i disse år, bekræfter man i Arbejdstilsynet, der sammen med Skat og Politi har øget fokus på byggepladserne.

- Hvor vi tidligere, for bare få år siden, så det var meget tæt knyttet til arbejde i udenlandske virksomheder, så ser vi i dag, at danske virksomheder også bruger ansættelses- og arbejdsmiljøforhold, som et led i at overleve, og det fører til regulær social dumping ind i mellem, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

På finansloven blev der ellers afsat flere penge til kampen mod social dumping, men hvis man ikke forpligter de kommunale og offentlige byggerier til at føre egentlig kontrol, så er intentionerne ikke meget værd, lyder det fra Fagbevægelsen.

- Det er en skandale, at der ikke er mere styr på det fra det offentliges side. Vi har styr på så mange andre ting, vi har styr på om de enlige, de nu også er enlige eller ej. Men vi er ikke i stand til at tjekke om et stort byggeri til 400 millioner, om det også lægger op til de politiske retningslinjer vi ligger ned, siger Carsten Bansholm Hansen.

Facebook
Twitter