Kundby-pige om nye beviser: Jeg sad og kedede mig

En seddel i skoen, to uafsendte breve og en halv A4-side blev fremlagt i Kundby-sagen i dag.

- Tiltalte havde ikke forsæt til at begå de handlinger, hun er tiltalt for tilbage i 2016, slog Mette Grith Stage fast efter endnu en dag i retten i Kundby-sagen.

Egentlig skulle terrorsagen fra Kundby på Sjælland være afsluttet i dag, men sådan gik det ikke.

I stedet fremlagde anklager Kristian Kirk nye beviser, som ifølge ham beviser, at den tiltalte 17-årige pige stadig er voldsomt radikaliseret og forsøger at "narre" dommere og nævninge til en frifindelse.

- I må ikke lade jer falde i hendes såkaldte fælde, lød det fra Kristian Kirk i sin afsluttende procedure.

Den pointe afviste forsvarer Mette Grith Stage.

- De nye beviser, det nye materiale, rokker ikke ved noget som helst, sagde hun i sin procedure.

Inden den afsluttende procedure gennemgik anklager Kristian Kirk de nye beviser, og den tiltalte 17-årige svarede på spørgsmål om dem.

Beviserne er alle beslaglagt i Vestre Fængsel 2. maj 2017 og sendt videre til politiet.

Interesse for andre terrordømtes sager

Det ene bevis består af en seddel, som er fundet i foret på den tiltaltes sko inden et kontrolleret besøg i Vestre Fængsel med moderen, broderen og søsteren i begyndelsen af maj i år.

På sedlen står der fem navne på dømte i danske terrorsager - heriblandt Enes Ciftci, som den tiltalte pige har modtaget et brev fra under sin varetægt.

Pigen forklarede i dag, at hun havde haft sedlen i sin sko i tre-fire måneder, fordi hun ønskede at spørge sin forsvarer om sagerne, nu hvor hun selv var involveret i en terrorsag.

- Jeg lagde den i min sko, fordi pædagogerne på Grenen (den sikrede institution, hvor tiltalte har siddet varetægtsfængslet, før retssagen startede, red.) ville spørge ind til det, og fordi jeg skulle spørge min advokat om det, forklarede den tiltalte i retten.

Hun afviste, at hun havde sedlen i skoen, fordi hun havde et ønske om at smugle sedlen ud. Noget, som anklageren spurgte ind til.

Uafsendte breve udtryk for stærk tro

Anklageren gennemgik også to uafsendte breve, som den tiltalte har forfattet til den dømte syrienkriger Enes Ciftci, mens sagen har kørt.

I det ene stod blandt andet:

"Takket være allah er vi to nogle af dem, der ikke giver op og bliver på vores post."

"Vi står sammen og saboterer deres planer. Vi står sammen og holder ud."

I det andet brev stod der også:

"Allah har den bedste plan med os. Vi skal ikke miste troen på allah. Fængselstiden kan gøre os mere troende. Med guds vilje mere klar."

Tiltalte forklarede, at indholdet i brevene handlede om troen på islam og ikke terror.

Hun fortalte, at hun var glad for at få brev fra den dømte syrienkriger, fordi han var muslim, og samtidig afviste hun, at hun sympatiserede med ham.

- Ikke at han lod sig hverve af Islamisk Stat, sagde hun om svar på et spørgsmål om, hvorvidt hun havde sympatier for ham.

I et af brevudkastene har den tiltalte også skrevet, at hun stak en pædagog ned på den sikrede institution under varetægtsfængslingen, fordi pædagogen havde været i krig i Afghanistan. Noget, den tiltalte ifølge udkastet til brevet "ikke kunne klare".

Den tiltalte afviste, at det var udtryk for noget radikalt, men at hun bare skrev det, fordi det er det, hun er tiltalt for.

A4-side om at "narre dem"

Udover sedlen i skoen og de uafsendte breve gennemgik anklager Kristian Kirk også en halv A4-side, som tiltalte har skrevet under sit ophold i Vestre Fængsel, dateret 30. april 2017.

Anklageren læste op af teksten, hvor der blandt andet stod:

"De siger, at jeg ikke kan være muslim. De siger, at en rigtig muslim er én, der er vokset op med muslimske forældre... Men jeg prøver at fortælle dem; hvad med alle de gange, jeg har været i moské? Hvad med alle de søvnløse nætter, hvor jeg har udøvet bøn? Alle de dage, hvor solen har stået højt på himlen, mens jeg ikke har gået rundt i shorts og t-shirt?"

På sedlen stod der også:

"Det manglende tørklæde og den manglende bøn er for at narre dem... Men allah, den barmhjertige, han ved, at jeg lokker dem alle sammen i en fælde."

Anklageren ville vide, hvad tiltalte mente med disse formuleringer. Til det svarede den 17-årige blandt andet:

- Jeg sad og kedede mig, og så tænkte jeg på sagen.

Hun fortalte, at hun løbende har mødt flere, som har tvivlet på hendes tro, fordi hun ikke bærer tørklæde, men at man i hendes øjne godt kan være en god muslim uden at bære tørklæde.

Samtidig afviste hun, at ord om at narre vantro og lokke dem i en fælde er udtryk for noget radikalt.

Afgørelse 16. maj

Anklager Kristian Kirk udlagde det nye materiale som nyt bevis på, at den tiltalte har fastholdt alle sympatier for Islamisk Stat.

- Essensen af det nye materiale, som nu er kommet frem, er, at alt, hvad tiltalte har sagt og gjort i retten, må antages at være et stort skuespil, sagde han under sin procedure.

Det afviste forsvarer Mette Grith Stage under sin procedure.

Her erkendte hun, at den tiltalte er ude på et sidespor, men forsvareren hæftede sig samtidig ved, at der intet står i de nye beviser om, at den tiltalte ville bombesprænge to skoler sidste år, hvilket hun er tiltalt for.

- Tiltalte havde ikke forsæt til at begå de handlinger, hun er tiltalt for tilbage i 2016. Hun ville ikke gå hele vejen, lød det i forsvarer Mette Grith Stages procedure.

Den 16. maj klokken 9:30 er der afgørelse i sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk