Kundby-sagen i landsretten: Terrordømt sidder roligt ved sin forsvarer

Politi holder vagt ved Østre Landsret, hvor terrordømt teenager sidder tiltalt.

Kundbypigen på 17 år har snart siddet varetægtsfængslet i to år.

Terrorsagen mod en 17-årig pige fra Kundby på Sjælland kører i dag og de kommende dage i Østre Landsret.

Her har anklager Kristian Kirk lagt ud med at gennemgå beviserne i sagen.

De er kendt i forvejen, fordi de også blev fremlagt i Retten i Holbæk, som i foråret idømte den unge pige seks års fængsel for forsøg på terror ved at planlægge angreb mod sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske Carolineskole i København.

Blandt beviserne er en lang række beskeder på sociale medier, som den nu 17-årige pige har udvekslet med folk i løbet af efteråret og vinteren 2015, inden hun blev anholdt i januar 2016.

Ifølge anklageren skrev den 17-årige pige blandt andet en besked i starten af december 2015 til en person, hun mente var lederen af terrorbevægelsen Islamisk Stat. Her stod der:

”Jeg har brug for et råd fra en jihadist. Mit første angreb nærmer sig.”

Det er ifølge anklageren første gang, at den terrordømte pige nævner konkrete planer om et angreb.

I januar 2016 blev pigen anholdt, efter at hendes hendes mor, bror og en ven af huset havde tilkaldt politiet. De havde nemlig i forbindelse med malerarbejde i husets kælder fundet en skål med væske og et målebæger.

Politiet fandt senere samme dag ingredienser til fremstilling af sprængstof og skål med en plastikbeholder med påskriften "tatp".

Sidder roligt ved siden af sin forsvarer

Den 17-årige pige sidder roligt ved siden af sin forsvarer, Mette Grith Stage.

Iført mørkerød bluse, grågrønne bukser og løst, mørkt hår følger hun med i sagen, og hun smiler stille, når hun taler med sin forsvarer.

Bag hende sidder tre betjente iført skudsikre veste, som holder øje med pigen.

Anklagemyndigheden med Kristian Kirk i spidsen har anket dommen for at få den 17-årige pige idømt forvaring – en tidsubestemt straf – fordi pigen ifølge Anklagemyndigheden er farlig.

Forsvarer Mette Grith Stage kæmper for at få frikendt sin klient for terrorforsøg, hvilket også var tilfældet i byretten, hvor forsvareren hæftede sig ved, at den 17-årige pige blot søgte spænding og opmærksomhed.

Pigens mor håber også på frifindelse. Hun sidder på tilhørerpladserne i Østre Landsret sammen med flere andre familiemedlemmer og repræsentanter fra pressen.

Tre dommere og ni nævninge skal tage stilling til spørgsmålet, når ankesagen fortsætter de kommende dage i Østre Landsret.

Foran landsretten holder politibetjente med maskinpistoler vagt ved indgangen. Alle tilhørere skal have set taskerne igennem og gå gennem en metaldetektor for at komme ind.

Da Retten i Holbæk i maj kendte den 17-årige skyldig i terror ved at planlægge angreb på to skoler, blev pigen den første terrordømte kvinde i Danmark.

Hun vil i løbet af eftermiddagen afgive supplerende forklaring.

FAKTA: KUNDBY-SAGEN

  • Den nu 17-årige pige fra Kundby er den første kvinde, der er blevet dømt for forsøg på terror herhjemme.

  • Hun blev anholdt i januar 2016, men sagen blev hemmeligholdt i flere måneder.

  • Ifølge dommen fra Byretten i Holbæk har hun forsøgt at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

  • Pigen er også dømt for grov vold, fordi hun i sommeren 2016 stak en pædagog med et glasskår på en sikret institution, hvor hun sad varetægtsfængslet.

  • Anklagemyndigheden krævede pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Forsvareren krævede hende frikendt.

  • En mand midt i 20'erne har også siddet varetægtsfængslet i sagen, men anklagen mod ham er frafaldet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk