Kundbypigens lærer lavede skjult optagelse: Jeg håber, vi alle kan lære af det her

Christian Koeds skjulte optagelser af pigen var en del af bevisførelsen i den historiske retssag.

Første gang Christian Koed mødte den nu 17-årige Kundby-pige, var hun endnu ikke kendt i medierne. Hun var endnu ikke, som den første kvinde i danmarkshistorien, kendt skyldig i forsøg på terror. Hun var bare en pige i starten af teenageårene og elev på den skole, hvor Christian Koed underviste.

Under deres første møde spurgte pigen efter et plaster, og Christian Koed lagde mærke til, at hun ikke havde slået sig, men skåret i sig selv.

- Hun var en meget, meget stille pige og usikker på en masse ting. Men samtidig var hun også en smilende pige, og hun døjede med rigtig mange ting i livet. Livet gjorde rimeligt ondt på hende, så hun var en, man virkelig havde lyst til at hjælpe, fortæller pigens tidligere lærer.

Gik fra pjattet teenagepige til islamist

Pigen fik hurtigt tillid til Christian Koed, og han betegner sig selv som en slags uofficiel støtteperson for den nu dømte pige og hendes familie. Han beskriver hende som glad for dyr, glad for at grine og glad for at være pjattet, men også en meget ensom pige, der ofte havde svært ved at omgås andre.

I efteråret 2015 blev Christian Koed bekymret.

Igennem flere måneder så han sin elev ændre sig. Fra at være en pjattet teenagepige, der var glad for dyr og musik, var hun konverteret til islam og talte om jihadisme og frihedskæmpere.

- Vi snakkede om dyreredning og fyre, hun måske var interesseret i og al mulig teenagesnak. Men samtidig blev det mere og mere blandet ind i snak om det at være jihadridder og sharialovgivning. Og jeg prøvede mere og mere desperat at få banket ind i hendes hoved, at det altså var rigtig tosset.

19. november lavede Christian Koed en bekymringsindberetning til Holbæk Kommune. Den blev fremlagt under retssagen, og her skrev han blandt andet:

'Hun hylder åbenlyst jihadisme og Islamisk Stat' og 'støtter sharialov'.

Håbede, at bånd ville være nok

Den 2. december fandt en bekymringssamtale sted, hvor både politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) var med. Men PET vurderede her, at den 15-årige pige ikke var 'en oplagt fokusperson for efterretningstjenesten'. De mente altså ikke, at hun udgjorde en risiko.

I starten af januar deltog politiet i endnu en bekymringssamtale. Men det hjalp ikke.

- Hun var meget optaget af, hvornår de stoppede med at aflytte hende, så hun kunne fortsætte med at chatte med alle dem, hun troede var Guds børn, siger Christian Koed.

Den 5. januar var han så bekymret, at han nu ville dokumentere én gang for alle, hvad hun egentlig havde gang i. Han optog derfor en 55 minutter lang fortrolig samtale mellem ham selv og pigen på en køretur. Optagelsen skulle senere blive del af en af nyere tids mest opsigtsvækkende retssager.

- Jeg tænkte, at nu optager jeg det, og sender det til politiet. Og så håbede jeg, at det så endelig måtte være nok til, at hun ville blive taget seriøst, siger Christian Koed.

De to kørte en tur, og i bilen fortalte pigen om, hvordan hun ville bombe sin tidligere folkeskole i Fårevejle.

- Det er jo godt, for alle de vantro er samlet på et sted, sagde pigen til sin lærer.

- Hun kunne være min nabos pige

Når Christian Koed beskriver den nu terrordømte pige, så er hans budskab, at hun kunne være hans nabos datter eller kusine.

Han har indtryk af, at hun til tider har haft svært ved at skabe stærke venskaber og socialisere sig i klassen. Og derfor tror han, at hun har søgt et fællesskab. Noget, pigen forsøgte at finde på nettet.

- Hvis man ikke rigtigt forstår, hvad der er rigtigt eller forkert, så er det rigtig nemt at søge løs alle de aftener, hvor hun har siddet og været lidt ensom, siger han.

Christian Koed er ked af, at hun i dag er kendt skyldig og har fået prædikatet terrorist.

- Det er en pige, som har taget en forfærdelig vej. Det er der ikke nogen undskyldning for. Men hun kunne have været min nabos pige. Det kunne være alle mulige, der af den ene eller anden årsag vælger en så ekstrem vej.

- Vi skal lytte til signalerne

Da politiet anholdt den dengang 15-årige piger, viste kalenderen 13. januar 2016. Dagen før ringede pigens mor og en ven af familien til politiet, fordi de havde fundet kemikalier i husets kælder.

Blot 42 dage før anholdelsen besluttede PET, at den nu terrordømte pige ikke udgjorde en risiko.

Christian Koed ville ønske, at han selv pressede myndighederne mere for at få hjælp.

- Vi skulle have taget hende mere seriøst – og det gælder både politiet og andre, der har prøvet at hjælpe hende.

Christian Koed håber, at sagen kan være med til at forhindre noget lignende i fremtiden.

- Jeg vil gerne have, at vi alle sammen lærer lidt, at når vi står over for sådan en situation, så er det sørme vigtigt, at vi lytter til signalerne, siger han.

Selv om den 17-årige pige nu som den første kvinde i danmarkshistorien er blevet kendt skyldig i forsøg på terror, og hun risikerer en forvaringsdom, så håber Christian Koed, at pigen får den rigtige hjælp.

- Jeg vil bare gerne, at der kommer nogen, efter at hele det her cirkus er slut, som virkelig kan hjælpe pigebarnet. Og at hun så også selv vil hjælpes rigtigt.

Se hele indslaget med Christian Koed i TV Avisen 21.30.

FAKTA: Kundby-sagen

  • En 17-årig pige blev 16. maj kendt skyldig i at ville bombe to skoler.

  • Hun er den første kvinde i Danmark, der kendes skyldig i forsøg på terror.

  • Kendelsen var enstemmig, hvilket betyder, at samtlige tre dommere og de seks nævninge er enige i, at pigen er skyldig.

  • Pigen er også kendt skyldig i grov vold mod en pædagog på den sikrede institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.

  • Pigen blev i al hemmelighed anholdt i januar sidste år, og først måneden efter får offentligheden nys om sagen.

  • Strafudmålingen i sagen ventes at finde sted på torsdag. Anklagemyndigheden har krævet forvaring.