Kundbysag tæt på afslutning: Var 17-årig piges bombeplaner fiktion eller realitet?

På retssagens sidste dag skal forvarer og anklager argumentere om den 17-årige terrortiltaltes piges planer.

Kundbypigen blev anholdt den 13. januar 2016. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Den opsigtsvækkende sag om teenage-pigen fra Kundby nærmer sig sin afslutning. I dag er der procedure i sagen, hvor den nu 17-årige pige er tiltalt for forsøg på terror.

Det er blandt andet politiets teori, at den dengang 15-årige pige ville bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland, den 8. januar 2016.

Pigen har under retssagen sagt, at det var tomme trusler, og det er noget af det, forsvarer Mette Grith Stage i dag vil hive frem i proceduren, siger DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Forsvaret vil argumentere for, at der er tale om en forvirret pige, der levede i en parallelverden. At det var var fantasi, og at det ikke var en reel trussel.

Flere passager fra en dagbog har været en del af bevisbyrden, men store dele er også fiktion, og pigen har forklaret det med, at hun kedede sig. Blandt andet har pigen skrevet, at hun flygter fra dansk politi og tager med fly til Tyrkiet – noget, der aldrig er sket.

Omvendt var pigen langt i sin planlægning. Hun havde ifølge politiet anskaffet sig husholdningskemikalier og planlagt en prøvesprængning, da hun blev anholdt.

- Det, vi forventer, er, at anklageren Kristian Kirk vil sige, at der ikke bare var tale om løse tanker, men at pigen var langt fremme og skal dømmes efter terrorlovgivningen. At det måske bare var en forvirret og lynradikaliseret pige, men at det ikke betyder, at hun ikke er farlig, siger DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

Den 17-årige pige har tidligere sagt, at hun syntes, at Islamisk Stat var spændende, men at det var tomme trusler at bombe skolen - og at hun var sur over, at hun ikke var blevet inviteret med til en gallefest.

- Jeg syntes, det var spændende. Alle snakkede om det (IS, red.)

Det forventes, at retten vil afgøre skyldspørgsmålet næste fredag.

FAKTA OM RETSSAGEN

  • I Retten i Holbæk er der i dag procedure i sagen mod den 17-årige pige fra Kundby, hvor pigens mor, bror, en elev hun har truet, en lærer og en politibetjent har været i vidneskranken.

  • Hun er tiltalt for forsøg på terror og for grov vold, fordi hun stak en pædagog ned med et glasskår på den sikrede institution, hvor hun sidder i varetægt.

  • Kundbypigen blev anholdt den 13. januar 2016.

  • Det er politiets teori, at den dengang 15-årige pige ville bombe sin tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle den 8. januar 2016. Samme dato, som skolen afholdt sin årlige gallafest. Men planen blev ikke gennemført, dels fordi pigen ifølge anklagerne aldrig modtog "den endelige ordre" til at udføre angrebet og dels fordi politiet tog kontakt til pigen.

  • Samtidig mener politiet, at hun havde planer om et lignende angreb mod den jødiske skole i København, Carolineskolen, den 8. februar 2016. Et angreb, der ikke lykkedes, fordi pigen blev anholdt.

  • Pigen havde ifølge politiet anskaffet sig husholdningskemikalier og planlagt en prøvesprængning, da hun blev anholdt.

Facebook
Twitter