Kunder støtter op om 'Eskimo'-is: 'Vi ender i et krænkelsestyranni'

Ordet er racistisk, og det er på høje tid, at man stiller sig på den rigtige side af historien, siger grønlænder Juno Berthelsen.

Jacqueline og Jonas Bjørneskjold mener, at vi ender i et 'krænkelsestyranni, hvis man hele tiden flytter grænserne for, hvad man må sige.

- Når man stikker hovedet op, får man dunk.

Det konkluderer indehaver af Frederiksberg Chokolade Tina Jakobsen Wilstrup, efter at hun i dag har uddelt gratis 'Eskimo'-is fra sin butik på Frederiksberg.

Det gjorde hun som reaktion på, at Hansens Is tidligere på ugen valgte at omdøbe sin 'Eskimo'-is til 'O'Payo'.

- Når vi har kigget i ordbogen, så er det ('Eskimo', red.) et problematisk ord. Det har vi ikke vidst før, men tiderne ændrer sig, og vi har derfor valgt at skifte navnet ud, sagde salgsdirektør i Hansens Flødeis Anders Eibye Hansen tidligere på ugen.

Og det faldt Tina Jakobsen Wilstrup for brystet.

- Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg forbinder overhovedet ikke 'Eskimo'-is med noget negativt, det er nærmest en hyldest i min verden.

Trusler og hademails

Så Tina Jakobsen Wilstrup gik på Facebook og reklamerede med gratis 'Eskimo'-is fredag eftermiddag. I første omgang var det dog ikke kunder, der væltede ind. Det var hademails.

Indehaver af Frederiksberg Chokolade Tina Jakobsen Wilstrup mener ikke, 'Eskimo'-is er negativt.

- Jeg fik trusler, hademails, og mit personale blev truet. Jeg blev kaldt nazisvin og dårlig til at stave. Det har været virkelig grænseoverskridende, siger hun.

- Jeg ved jo med mit hjerte, at jeg ikke ønsker at støde nogen.

Kunderne kom, og blandt dem var Jacqueline og Jonas Bjørneskjold samt deres to børn. De kom ikke kun for den gratis is, men også for at vise støtte til indehaveren, som de mener bliver udsat for en hetz.

- Man kan blive stødt over hvad som helst, og hvis man bliver ved med at lade grænserne flytte sig, hver gang nogen bliver stødt af god eller dårlig grund, så kan man hurtigt have sådan et krænkelsestyranni.

Han er enig med Tina Jakobsen Wilstrup fra Frederiksberg Chokolade i, at det må være hensigten med brugen af ordet, der gælder.

- I det her tilfælde er det jo en ejer af en butik, der slet ikke har ment det ondt, som nu skal udsættes for en hetz.

Grønlænder: 'Virksomheder har et ansvar'

Hos den grønlandske organisation Nalik støtter man hverken hademails eller trusler, men Juno Berthelsen, der er studerende og medstifter af Nalik, er glad for, at Hansens Is ændrer navnet.

- Ordet er racistisk og har en nedsættende betydning, fordi det har rødder i en kolonial historie, hvor inuitter i Grønland blev set på som undermennesker, og hvor man har undertrykt vores levemåde, kultur og verdenssyn, siger han.

Derfor synes han også, at det er respektløst', når Frederiksberg Chokolade uddeler gratis 'Eskimo'-is.

Juno Berthelsen mener, at 'Eskimo' er et stærkt nedsættende og racistisk ord.

Ifølge Juno Berthelsen møder grønlændere stadig racisme i Danmark. Det har han selv oplevet, og ofte bliver ordet eskimo brugt.

- Virksomheder har et medansvar for at bryde de her racistiske strukturer, og jeg synes, det er på høje tid, at man stiller sig på den rigtige side af historien.

- Isen er bare en is, men ordet er ikke bare et ord.