Kunstterapi kan forløse børn i sorg

De bruger det i alle vores nabolande, men i Danmark er kunstterapi stadig et fremmedord. Kunstterapi er særlig godt til børn. Det bekræfter en mor, som har haft stor glæde af kunstterapi til hendes søn.

Tegninger kan åbne en dør ind til børn, som tumler med svære følelser som sorg, savn og vrede efter for eksempel en skilsmisse. (© DR-Fyn)

Det hedder KUNSTterapi, men handler ikke om at skabe kunst til millioner. En zig-zag linie på tegningen mellem mor og far kan sige mere end tusinde ord og forløse et barn indestængt i vrede og sorg.

Mette Helding er alene med sin søn. Efter skilsmissen fra faren blev sønnen aggressiv. Vreden var rettet mod moren, men handlede om hans savn af sin far, der var rejst til udlandet.

- Ingen af os er gode til at tegne, men vi havde brug for hjælp, og da Elias var seks år gammel, kom han i kunstterapi, fortæller Mette Helding.

Alle kan tegne en streg

Anna Sejer Nielsen har arbejdet som sygeplejerske med psykisk syge i en årrække, inden hun uddannede sig til psykolog og specialiserede sig i kunstterapi. Hun underviser nu på kunstterapiuddannelsen i Odense og har privat praksis med speciale i børn.

- Ordet kunstterapi kan give nogle forkerte associationer. Det handler ikke om at skabe kunst. Alle kan sætte nogle streger på et papir, og så kan antallet af streger f.eks. illustrere, hvor meget man savner en person, siger Anna Sejer Nielsen.

På spisebordet foran Mette Helding ligger en lille bunke tegninger. Mette og Elias tager jævnligt hans tegninger fra kunstterapien frem og taler om dem.

- Det er rart at have noget konkret at tale ud fra. For eksempel tegnede Elias også en tidslinje, så han fik forløbet op til skilsmissen på plads, fortæller Mette Helding.

I sommerferien genså de Elias' far, og savnet blussede op påny. Derfor har Mette Helding besluttet at genoptage forløbet med kunstterapi.

Populært hos vores naboer

Kunstterapi er ikke særlig udbredt i Danmark, hvorimod alle vores nordiske naboer samt Tyskland og England anvender terapiformen meget.

- I Danmark fokuserer vi meget på det verbale og overser lidt den kreative del af mennesket, mener psykolog Anna Sejer Nielsen.

Hun peger på, at kunstterapi rummer en lang række fordele, netop fordi det ikke handler om at kunne formulere sig.

- Nogle følelser er svære at sætte ord på. Nogen gange har man måske slet ikke ord for sine følelser, og især for børn kan det føles lettere at tale udfra en tegning fremfor blot at sidde direkte overfor en fremmed voksen.

Anna Sejer Nielsen behandler børn fra seks års alderen med kunstterapi.

Facebook
Twitter