Indtil for nylig stod en buste af kong Frederik den 5. på sin plads i festsalen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.
Men busten blev stjålet og dukkede senere op på bunden af Købenavns Havn. Gruppen Anonyme Billedekunstnere erkendte, at det var dem, der stod bag og lagde en video op af hele aktionen.
Og i fredags kontaktede institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld Politiken og erkendte, at hun er en del af gruppen, og at det er hende, der står med det fulde ansvar.
Det førte til, at Kunstakademiet samme dag udsendte en pressemeddelelse om, at institutlederen var blevet bortvist. Derudover har blandt andre Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, kritiseret handlingen.
Er de mange vrede reaktioner kommet bag på dig?
- Det, der kom bag på mig, var, at medier og forskellige personer var meget hurtige til at melde ud, at det var hærværk, vandalisme og tyveri, før de egentlig vidste, hvad den her happening gik ud på. Det er meget vigtigt for mig at understrege, at det er en kunstnerisk happening.
- Happeningen fandt sted af kærlighed til Danmark, og fordi jeg er dansk og elsker mit land. Danmark har været foregangsland på rigtig mange punkter inden for kunst, arkitektur og design samt miljø og vindenergi. Derfor mener jeg også, det er på tide, at Danmark forholder sig kritisk til sin egen rolle i den transatlantiske slavehandel, sagde Katrine Dirckinck-Holmfeld i aftes i Deadline.
Du kan se hele interviewet på dr.dk, men her er et udklip:
"Vi er imod tyveri"
Kong Frederik den 5. var konge af Danmark og Norge fra 1746 til 1766, hvor han, udover at være grundlægger af Kunstakademiet, også stod i spidsen for de danske øer i Vestindien, hvor slaver udgjorde arbejdskraften.
Anonyme Billedekunstnere har beskrevet, at aktionen skulle være med til at "italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort".
Katrine Dirckinck-Holmfeld afviser dog, at der er tale om tyveri.
- Vi kan alle blive enige om, at vi er imod tyveri, men tyveri er en betegnelse for, at man gør noget for at berige sig selv. Der kan jeg bare sige, at jeg ikke har haft til hensigt at berige mig selv. Jeg har faktisk selv mistet mit arbejde, så på den måde ser jeg ikke det ikke som et argument.
Det er stadig jo stadig tyveri, selv om man ikke beriger sig selv. Det er jo ikke sådan i straffeloven, at hvis det bare er for nogle andres skyld, så er det ikke tyveri..
- Det ved jeg ikke. Det tror jeg, at vi må lade retten om at vurdere, sagde Katrine Dirckinck-Holmfeld.
George Floyd og Black Lives Matter
Siden den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse, er debatten om diskrimination og minoriteters rettigheder blot taget til og har medført store demonstrationer i USA.
I løbet af sommeren så man flere steder, hvordan statuer, der ifølge kritikere var symboler på kolonialisme og slaveriet, blev vandaliseret og ødelagt.
- Det her skete, fordi gipsbusten af Frederik den 5. står oppe i festsalen på Kunstakademiet, som udgør kernen af Kunstakademiets aktiviteter. Vores studerende kommer og ser den hvide figur, der troner og nedstirrer folk i nakken, sagde Katrine Dirckinck-Holmfeld.
- Det er jo sådan nogle symboler, man rundt omkring i Europa er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved. Derfor mener vi, at det er på tide, at vi i Danmark også begynder at forholde os til, hvilke symboler vi omgiver os med, og hvad det er for en billedpolitik, som den her periode har skabt og hele vores kunstneriske fundament bygger på.
Bjørn Nørgaard kritiserer aktion
Billedkunstneren Bjørn Nørgaard har selv været i vælten flere gange. Han blev som 22-årig landskendt for en hesteslagtning på en mark i Kirke Hyllinge på Sjælland.
Slagtningen var en protest mod Vietnamkrigen i forbindelse med den omstridte udstilling Tabernakel på Louisiana i 1970.
Bjørn Nørgaard mener, at ødelæggelsen af busten af Frederik den 5. er kritisabel. Han sammenligner lidt aktionen med, hvad Islamisk Stat har gjort flere gange; nemlig at ødelægge antikke helligdomme og kulturarv.
- Man må nogle gange sætte værdier i spil med en kunstnerisk aktion, men når man gør det, skal man afgørende rykke ved vores opfattelse af livet og kunsten. Og det er det, jeg sætter ved spørgsmålstegn ved - om denne aktion ikke bare gør os en lille smule dummere og ikke spor klogere?
Men den analyse fejer Katrine Dirckinck-Holmfeld af bordet.
- Det mener jeg er fuldstændig hen i vejret, for så vidt jeg ved, går deres projekt ud på at installere ét verdenssyn og én herskende diskurs, mens den her happening gik ud på at sige, at der findes flere stemmer på kunstscenen.
Kan du forstå, at det er svært at forstå for andre?
- Jeg kan godt forstå,at det er en meget ekspressiv happening, men den har også til formål at ryste ved fundamentet, lød svaret.
Episoden er blevet anmeldt til politiet.