Kurator i svindelsag bekræfter: Vi kigger på Sydafrika

Økonomiske forbindelser mellem den hovedmistænkte og to sigtede kvinder vil også blive undersøgt.

- Vi er ved at undersøge, hvad hun måtte eje i Sydafrika, siger kurator Boris Frederiksen om den svindelmistænkte, Anna Britta Troelsgaard Nielsen. (Foto: Mediehuset Wiegaarden)

Kuratoren i konkursboet efter den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen har blikket rettet mod Sydafrika i håb om at få skrabet så mange penge som muligt hjem i sagen om formodet svindel med 111 millioner tilskudskroner.

Det bekræfter kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, der arbejder på højtryk på at lokalisere kvindens værdier.

- Vi er ved at undersøge, hvad hun måtte eje i Sydafrika, siger han.

Forleden skrev Ekstra Bladet, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen har investeret penge i safariejendomme og jordbesiddelser i Sydafrika.

Ifølge kuratoren har man dog "gennem noget tid vidst, at der var et spor til Sydafrika" og arbejdet sig henad det spor.

Lokale advokater på sagen

Hvis det bliver fastslået, at Anna Britta Troelsgaard Nielsen ejer ejendom i Sydafrika, bliver næste skridt at se på, hvordan ejendommen kan beslaglægges.

- Det danske konkursdekret er i princippet universelt forstået på den måde, at det griber aktiver over hele verden, men det er ikke alle lande, der anerkender andre landes ret, og det kan i givet fald blive nødvendigt at tage sagen ved lokale domstole, siger Boris Frederiksen.

Kuratoren indleder derfor et samarbejde med lokale advokater, der kan bistå med at undersøge, om kravet kan gøres direkte anvendeligt i henhold til sydafrikansk lovgivning.

Ser på forbindelse til to sigtede

Tidligere i dag blev to kvinder med personlig relation til Anna Britta Troelsgaard Nielsen sigtet for hæleri af særlig grov karakter, hvilket vil sige, at de mistænkes for at have fået del i udbyttet af den formodede svindel.

Når der rejses sigtelse for hæleri af særlig grov beskaffenhed, kan det skyldes en mistanke om, at forbrydelsen er udført af flere i forening, at der er begået et større antal forbrydelser eller på grund af udbyttets omfang.

Boris Frederiksen fortæller, at det vil blive undersøgt, hvilken økonomisk sammenblanding der måtte være mellem Anna Britta Troelsgaard Nielsen og de to kvinder.

- Hvis der for eksempel er givet gaver eller andre begunstigelser, kan omstødelsesreglerne træde i kraft, så konkursboet populært sagt kan banke på døren og bede om at få pengene tilbage, siger Boris Frederiksen.

Yderligere en person ventes sigtet snarligt.

Kendte til spor til Sydafrika

Mistanken mod den 64-årige kvinde opstod i forbindelse med et tilsyn i august, hvor der blev opdaget uregelmæssigheder i udbetalingen af tilskudskroner til en kommune.

Samtidig blev det konstateret, at der blev overført penge til konti, som ikke tilhørte kommunen. De tilhørte derimod Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der nu er mistænkt for at have trukket penge ud til sig selv i mindst 16 år.

Størstedelen af den formodede svindel skal være foregået, mens hun sad i Socialministeriets departement. Først i 2015 flyttede tilskudsforvaltningen til Socialstyrelsen, og kvinden mistænkes for at have fortsat med uretmæssigt at overføre penge til sig selv.

Kvinden er blevet begæret konkurs af den danske stat.

Hidtil er der i den forbindelse blevet beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et mindre indestående i et dansk pengeinstitut.

Kvinden er efter anmodning fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet blevet efterlyst gennem Interpol, da hun menes at være i udlandet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter