Kurdere fra Danmark kæmper på begge sider i Syrien

Blandt de danske islamistiske syrienkrigere er der en del kurdere, selvom de på slagmarken ender med at bekæmpe deres eget folk.

- Han sagde, at han skulle ned for at lave nødhjælp, men det viste sig, at han var taget ned til Islamisk Stat. Det havde jeg aldrig forestillet mig, at min søn kunne finde på, fortæller faderen til syrienkrigeren i dokumentarprogrammet ”Islamisk Stats danske soldater”, der bringes på DR2 torsdag aften. (Foto: © Grafik Mads Rafte Hein, (c) DR)

Fjorten identificerede danske syrienkrigere har kurdiske forældre. De kæmper for oprettelsen af et kalifat, men dermed kæmper de også side om side med nogle af kurdernes værste fjender.

Krigere med kurdisk baggrund udgør den største gruppe blandt de identificerede danske syrienkrigere.

Det viser en undersøgelse, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion i samarbejde med DR2 og Dagbladet Politiken har foretaget af 77 identificerede, danske syrienkrigere.

Faderen til én af de danske kurdere, der er rejst til Syrien og som døde dernede, var chokeret, da han fandt ud af, hvad hans søn foretog sig:

- Han sagde, at han skulle ned for at lave nødhjælp, men det viste sig, at han var taget ned til Islamisk Stat. Det havde jeg aldrig forestillet mig, at min søn kunne finde på, fortæller faderen til syrienkrigeren i dokumentarprogrammet ”Islamisk Stats danske soldater”, der bringes på DR2 torsdag aften.

Helt særligt for Danmark

Ifølge DR’s undersøgelse er mindst 14 danskere med kurdisk baggrund rejst til Syrien for at kæmpe på oprørssiden og langt størstedelen har kæmpet for Islamisk Stat.

Det er helt særligt for Danmark, at så mange kurdere er rejst ned for at kæmpe for IS, fortæller, Deniz Serinci, journalist og forfatter, der har skrevet bogen "Terrorens kalifat" om Islamisk Stat.

Ifølge Deniz Serinci er der en overrepræsentation i Danmark i forhold til andre lande:

- Ud af Islamisk Stats samlede hær er det omkring fem procent af IS krigerne, der er kurdere, hvorimod det fra Danmark er mellem 10-15 procent.

Stammer fra et konservativt område

Han mener, at en af grundene er, at Konya i Tyrkiet, hvor mange danske kurdere kommer fra, er en meget religiøs og konservativ provins i modsætning til andre kurdiske områder:

- Mange af de kurdere, der kommer fra det område, går mere op i deres religion end etnicitet og ser derfor mere sig selv som muslimer end kurdere. Derfor ligger det dem ikke så fjernt at lade sig hverve af Islamisk Stat.

Deniz Serinci tilføjer, at det er vigtigt for Islamisk Stat at have kurdere med ombord, fordi de kender sproget og lokalområdet:

- Det er godt at have nogle, der kan kurdisk, hvis IS skal aflytte de kurdiske militsers radiomeddelelser, forklarer Deniz Serinci.

Men tilbage sidder mange kurdiske forældre i Danmark, som er uforstående over for deres sønner eller døtres valg om at lade sig hverve af IS. Faderen til den nu afdøde danske syrienkriger har stadig svært ved at acceptere sin søns beslutning:

- Jeg er så ked af det. Jeg føler, at de har stjålet min søn fra mig. Jeg tror, det handler om, at han er blevet hjernevasket af islamister her i Danmark og overtalt til at tage til Syrien. Han var et helt andet menneske til sidst, lyder det fra faderen.

DR2 sender dokumentarprogrammet ”Islamisk Stats danske soldater” torsdag d. 15. september kl. 21:30