Kurser i smalltalk er populære

De fleste af os kender til at smalltalke med fremmede mennesker, men ikke ret mange bryder sig om det. Derfor er kurser og workshops i kunsten at lære at smalltalke blevet populære.

Kurser og workshops i kunsten at lære at smalltalke er blevet populære. (© DR)

Godt vejr i dag, synes du ikke? Hvad arbejder du med? Og hvor har du så gået i skole? De fleste af os kender godt til at stå til et arrangement, hvor vi skal tale om løst og fast - eller smalltalke, som det kaldes - med fremmede mennesker. Men der er ikke ret mange af os, der er særligt gode til det eller bryder os om det. Derfor er kurser og workshops i kunsten at lære at smalltalke blevet populære hos kommunikationsrådgiveren Birgitte Sally.

- Vi danskere er meget private, og vi bryder os ikke om at gå hen til fremmede og spørge om private ting, ligesom at vi ikke kan lide og gå hen til fremmede og spørge ind til dem, fordi vi føler, at det virker uhøfligt og som mangel på respekt for privatlivets fred.

Det siger kommunikationsrådgiver Birgitte Sally, som især oplever, at det er erhvervslivet, som sender medarbejderne på kursus hos hende. En tendens, som hun mener skyldes den øgede globalisering

- Vi har oplevet en utroligt stor interesse for de her kurser de senere år, og jeg tror at det hænger sammen med, at vi handler mere og mere internationalt og har brug for at kunne skabe kontakter med nationer.

For når vi arbejder sammen med andre nationaliteter, som er mere åbne og bedre til at smalltalke, så kan vi danskere nemt opfattes som meget indelukkede, og det kan have konsekvenser for vores samarbejde og netværk, fortæller konsulent i Finansforbundet Kristine Blom Hoffbeck, der lige har booket kurset i smalltalk til forbundets medlemmer for ottende gang.

- Medlemmerne har selv efterspurgt kurserne, og smalltalk er vejen til gode relationer og gode relationer giver god viden hos den enkelte i organisationen, og viden er som bekendt magt. Derfor er det også karrierefremmende for vores medlemmer at deltage i kurser om at smalltalke.

Hvis du også ønsker at blive bedre til at smalltalke, så er her 10 gode råd fra kommunikationsrådgiveren Birgitte Sally.

10 gode råd til smalltalk

  • Smil og søg øjenkontakt, tænk over dit kropssprog

  • Husk den "gratis information", grib nuet og nysgerrigheden og brug det, der sker omkring dig

  • Vis noget af dig selv, det skaber tryghed

  • Vær den gode vært og vis indlevelse i din samtalepartners snak

  • Komplimenter folk, hvis du kan

  • Husk navnet på den, du taler med

  • Vis interesse i andres liv og gøremål

  • Grav dybere, brug "hvad" og "hvordan"

  • Vær en god aktiv lytter

  • Lad være med at give gode råd, medmindre du bliver opfordret til det

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk