Kurser til patienter flyttes ud i almene boligområder

Kurser skal lære beboere i almene boligområder at tackle kroniske sygdomme.

Næsten tre gange flere indlægges med lungesygdomme og diabetes fra almene boligområder end fra andre boligområder, viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening. (© DR)

Kurser skal lære beboere i almene boligområder at tackle kroniske sygdomme.

Som noget nyt skal kurserne ikke holdes centralt i byerne, men i stedet flyttes helt ud i fælleslokalerne i de almene boligområder, fortæller direktør i Danske Almene Boliger Bent Madsen.

- Vi kan lige så godt lægge indsatsen ud, der hvor borgeren er, i stedet for at borgeren skal tage helt til den anden ende af byen og måske slet ikke opdager, at der er et tilbud, siger han.

Rundt om hjørnet

Anita Bundgaard bor i det almene boligområde Urbanplanen på Amager, og for hende er det vigtigt, at tilbud om sundhed er lige rundt om hjørnet, og hun ikke skal bøvle for meget med transport, siger hun.

Anita Bundgaard er ekstra udfordret, for hun kan ikke forlade lokalområdet på grund af social fobi. (© DR)

- Det vil helt sikkert være vigtigt, at jeg havde dem, der bor herude, som jeg kender, og som kan støtte og bakke en op, og man kunne gøre tingene sammen.

Kurserne bliver i første omgang tilbudt i de fire områder Aalborg Øst, Grønnegården i Aalborg, Urbanplanen i København og Sønder-Korskærparken i Fredericia.

Senere skal erfaringer fra områderne hjælpe med til at brede indsatsen ud til almene boligområder i resten af Danmark.

Gode erfaringer

Aalborg Kommune har allerede gode erfaringer med at flytte sundhedstilbud ud i fælleshuse i de almene boligområder.

Her har man i fire år holdt kurser i lokaleområder, og det har givet sundere borgere, fortæller projektleder Mads Borgstrøm-Hansen, der giver rygestop-kurserne som eksempel.

- Da vi startede, havde vi ganske få, der benyttede rygestop-kurserne. Nu, fire år efter, har vi mere end 350 på kursus, siger Mads Borgstrøm-Hansen.

Sund for børnebørnene

Dennis Pragler er en af dem, som har været på rygestop-kursus i Aalborg Øst. Han har røget i 43 år, men hans kranspulsårere er ved at kalke til, og det truer med at give ham en blodprop i hjertet. Det kan sætte en stopper for at se børn og børnebørn blive ældre.

- Jeg har immervæk også en knejt på 20, jeg også gerne skulle se blive ældre, siger han.

Anita Bundgaard er ekstra udfordret, for hun kan ikke forlade lokalområdet på grund af social fobi. (© DR)

Derfor sprang han på et rygestop-kursus, der flyttede ud af storbyen og ind i lokalområdet, hvor han ikke skulle tænke på transport, og hvor han samtidig bliver i vante omgivelser.

- De mennesker, jeg møder herovre, er også dem, jeg møder, når jeg går ned og handler, siger han.

Facebook
Twitter