Kvinde blev digitalt krænket og fik 50.000 kroner i erstatning: 'En helt ny linje'

Advokat mener, at den første civile straffesag om digitale sexkrænkelser kommer til at sætte nyt niveau for erstatninger.

En ung kvinde fik i går 50.000 kroner i godtgørelse i en civil straffesag, efter at hendes ekskæreste havde udsat hende for digital krænkelse ved at sprede et kompromitterende billede. (© (c) DR)

En afgørelse ved en civil retssag ved Retten i Roskilde i går kan få stor indflydelse på, hvordan retssystemet frem over vil bedømme sager om digitale sexkrænkelser.

Det mener advokat Miriam Michaelsen fra Njord Law Firm, hvis klient fik en tortgodtgørelse på 50.000 kroner, efter at hendes ekskæreste havde delt et seksuelt kompromitterende billede af hende uden tilladelse.

- Det er en afgørelse, som formodentligt kommer til at sætte et nyt niveau for tortgodtgørelse. Praksis har hidtil været, at man maksimalt bad om 10.000 kroner - og så fik 10.000 kroner.

- Vi var af den holdning, at vi ikke ville få mere, end vi bad om. Så vi bad om 200.000 kroner og lod så retten om at fastsætte niveauet. Afgørelsen er en ny retspraksis, som indikerer en ny linje i de her sager, siger hun.

Ifølge Berlingske var pigen 17 år på gerningstidspunktet. Hendes kæreste havde taget et billede af hende i en seksuelt kompromitterende situation, og da hun efterfølgende afbrød forholdet, sendte han blandt andet billedet til hendes forældre og delte det på sociale medier.

Afgørelsen fra Retten i Roskilde er første gang, at en civil strafferet tager stilling til en sag om digitale sexkrænkelser.

Og beløbet i tortgodtgørelse er betydeligt højere, end hvad man har set i almindelige straffesager. Senest har man set, at en ung kvinde fik 10.000 kroner i erstatning i flere sager i det enorme sagskompleks Umbrella, hvor mere end 1.000 personer er sigtet for at have delt en video med to mindreårige.

Typisk har det været sådan, at den forurettede er blevet henvist til et civilt søgsmål, hvis der er blevet krævet mere end 10.000 kroner i godtgørelse.

Lektor: Advokater vil skele til afgørelsen

Trine Baumbach, der er lektor i strafferet ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at afgørelsen er faldet ved en byret.

Ifølge lektoren ville man kunne udlede mere af afgørelsen, hvis det havde været en af de to landsretter eller Højesteret, som havde taget stilling til sagen.

Hun vurderer dog, at det er en afgørelse, som vil kunne blive brugt i sammenlignelige sager i fremtiden.

- Det er klart, at advokater i lignende sager vil påberåbe sig denne her afgørelse. Og hvis der en begrundelse for tortgodtgørelse, så vil andre byretsdommere kunne forholde sig til, om denne her sag skal danne præcedens eller ej, siger Trine Baumbach.

Miriam Michaelsen, advokat og partner i Njord Law Firm, er mere optimistisk i forhold til, om sagen i Retten i Roskilde vil danne præcedens for fremtidige sager.

Hun mener faktisk, at godtgørelser kan komme endnu højere op fremover.

- Når vi får sat mere fokus på de psykiske konsekvenser, det har for de krænkede, så begynder det at berettige til en tortgodtgørelse i den høje ende, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter