Kvinde i sag om lejemord: Jeg kan ikke engang slå en flue ihjel

Anklager vil have kvinde dømt for drabsforsøg. Forsvarer kritiserer anklageren og vil have kvinden frikendt.

Retten i Lyngby har over flere dage dannet rammen om en spektakulær sag om bestilling af et lejemord. Tegning: Emil Thorbjörnsson, DR

Først handlede sagen om bitcoins, det mørke internet og en makaber og detaljeret bestilling af et lejemord.

Siden udviklede den sig til en sag om et stormfuldt langdistance-kærlighedsforhold mellem to italienere, utroskab og mistænksomhed.

Nu nærmer sagen sig en afslutning.

På fredag klokken 11 får en herboende 58-årig, italiensk kvinde rettens ord for, om hun er skyldig i forsøg på drab ved at have bestilt et lejemord på sin nuværende kæreste, eller om hun i stedet bliver frifundet og får sin frihed tilbage efter over otte måneder i varetægt.

Her til eftermiddag har både anklager Kenn Jørgensen og forsvarer Mie Sønder Koch fremsat deres procedure i retten – altså deres syn på, hvordan de tre dommere og seks nævninge skal dømme i sagen, der kører i Retten i Lyngby.

På sidelinjen har den lyshårede kvindens kæreste – ham der skulle myrdes – og kvindens datter samt tilhørere og presse fulgt med.

Anklager: Forklaring opfundet til lejligheden

Kvinden bør dømmes for drabsforsøg, lød det i anklager Kenn Jørgensens procedure.

For der er ingen tvivl om, at der i marts måned blev afgivet en bestilling på et lejemord over en hjemmeside på tor-netværket ved navn ”Crime Bay by Chechen Mob”, lød det fra Kenn Jørgensen.

Samtidig er det bevist, sagde anklageren, at det var alvorligt ment, fordi er der betalt omkring 29.300 kroner for lejemordet – overført i bitcoins.

Sagen om lejemord

En 58-årig kvinde er tiltalt for forsøg på manddrab ved at have bestilt et lejemord over internettet og betalt for det.

Lejemordet er aldrig blevet udført.

Forsøg på manddrab - straffelovens paragraf 237 - kan give mellem fem års fængsel og livstid.

Syv vidner har afgivet forklaring i sagen - heriblandt den forurettede, som kvinden er kæreste med i dag. Også en it-ingeniør er blevet afhørt.

Der forventes dom i sagen 15. december.

- I det øjeblik, man overfører pengene den 20. marts, viser man, at nu er det alvor, lød det fra anklageren.

Det er også bevist, at det er den tiltalte 58-årige italienske kvinde, der har boet i Danmark i over 30 år, som har bestilt lejemordet, understregede anklageren også.

Det har kvinden nægtet.

I løbet af retssagen har hun forklaret, at hun intet har kendt til det mørke internet. I stedet har en albaner ved navn ’Luc’ bestilt lejemordet bag hendes ryg, fordi han var jaloux på hendes forhold med den italienske mand.

Men kvinden har hverken kunne frembringe hele navnet på ’Luc’, hans adresse eller telefonnummer, og derfor er det pure opspind, sagde anklageren.

- Efter min opfattelse er det helt åbenbart, at han er opfundet til lejligheden i et forsøg på at slippe, lød det fra anklager Kenn Jørgensen.

- Konklusionen er, at der er ingen, der hedder ’Luc’. Det er tiltalte, der har lavet alt det her, tilføjede han.

Den tiltalte 58-årige kvinde er fra Italien, men har boet i Danmark i over 30 år. Anklagemyndigheden kræver hende dømt for drabsforsøg og udvist af Danmark for altid.

Forsvarer: Kvinden bør frifindes

Da det blev forsvarer Mie Sønder Kochs tur til at udlægge sagen for retten, lød sagen helt anderledes.

- Jeg nedlægger påstand om frifindelse, sagde forsvareren.

Hvorfor i alverden skulle en helt almindelig kvinde med velfungerende børn bestille et drab på sin kæreste, som hun har været sammen med i snart otte år, lød det spørgende fra Mie Sønder Koch.

- Selv Anklagemyndigheden kan se det vanvittige i at bestille et drab på den man elsker, når forholdet går godt, sagde forsvareren.

På tidspunktet for bestillingen af lejemordet var forholdet mellem de to endda rigtig godt – selvom det også til tider var stormfuldt italiensk vis, lød det fra Mie Sønder Koch.

Hun fremhævede, at den 58-årige kvinde er klog – også for klog til at lade de mange beviser ligge fremme, som politiet fandt ved anholdelsen i slutningen af marts i år, og som anklageren har gennemgået i sagen.

Det drejer sig blandt andet om håndskrevne noter med koder til bitcoin-konti, brugernavn og password til lejemordshjemmesiden, tor-browseren på computeren og billeder af manden, som også optræder i bestillingsformularen til lejemordet.

- En kvinde med det intellekt ville aldrig nogensinde forære sagen på et sølvfad for politiet, sagde forsvareren.

Kritik af Anklagemyndigheden

Det er i stedet den ukendte albaner ’Luc’, der har stået bag, sagde forsvareren, der samtidig kritiserede Anklagemyndigheden for ikke at gjort nok for at finde frem til denne mand.

- Det faktum, at politiet ikke har kunnet finde frem til ’Luc’, gør ikke tiltaltes forklaring utroværdig. Spørgsmålet er, om politiet og Anklagemyndigheden nogensinde har foretaget en egentlig efterforskning for at finde ’Luc’? Det mener jeg ikke, at de har, sagde forsvarer Mie Sønder Koch.

Mod slut hæftede forsvareren sig også ved, at det fulde beløb for ordren om lejemordet aldrig er blevet betalt.

Der er overført 4,1 bitcoins til lejemordshjemmesiden, men de sidste 0,77 bitcoins mangler. De ligger stadig i en form for bitcoin-pung, som politiet ønsker at konfiskere fra kvinden.

- Den her ordrer er aldrig endeligt afgivet, sagde forsvareren.

- Man må konkludere, at det her ikke var alvorligt ment, tilføjede hun.

'Jeg har den højeste respekt for liv'

Ti slut tog den 58-årige tiltalte kvinde selv ordet.

- Gennem hele mit liv har jeg ikke engang slået en flue ihjel. Jeg har den højeste respekt for livet, om det så gælder en plante, et dyr eller et menneske, sagde hun.

- Jeg ville sætte mit liv i fare for at redde liv, men jeg ville aldrig tage liv – slet ikke fra den person, jeg elsker, lød det også.

På fredag klokken 11 afsiger retten kendelse om skyld i sagen.