Kvindelige læger undersøger sexisme og krænkelser: #Metoo skal ikke bare blive et hashtag

Der er et problem, der er nødt til at blive sat fokus på, mener gruppen bag kampagnen 'Uden Tavshedspligt'.

Der er ikke lavet undersøgelser i branchen om, hvor mange der har oplevet chikane eller seksuelle krænkelser kollegaerne imellem. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Ekskludering fra forskringsprojekter efter at have afvist en overlæges tilnærmelser, kommentarer om, at man kun har landet en ph.d på grund af ens udseende og en vagt, der kyssede flere kollegaer på halsen uden invitation.

Det er nogle af de oplevelser, som læger og medicinstuderende har delt i forbindelse med kampagnen 'Uden Tavshedspligt', som er igangsat af en gruppe kvindelige læger og studerende i samarbejde med Everyday Sexism Project Danmark.

Kampagnen skal sætte fokus på sexisme og seksuelle krænkelser i branchen.

- Der er et problem, og det er tankevækkende at se, hvor mange der faktisk oplever upassende, ubehagelig og grænseoverskridende opførsel, siger Frederikke Madsen, der er talsperson for projektet og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man som arbejdsplads og samfund har en samtale om problematikken. Det kan have en præventiv effekt. Oplevelserne fra folk i branchen spænder vidt, men selv de små ting er med til at skabe en base for, at de store ting er i orden.

Indtil videre har omkring 53 læger delt deres historier om krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Kampagnen er blevet søsat ovenpå #metoo-bølgen, og i særdeleshed efter at flere tusinde læger i Norge og Sverige stod frem og fortalte om deres oplevelser.

- Metoo skal ikke bare blive et hashtag. Vi skal have det ud over skærmen og de sociale medier og ind på arbejdspladserne og i hverdagen, så det faktisk gør en reel forskel for folk, og der kommer en debat, der sætter fokus på det, siger hun.

Fagforeninger bør tage det op

Der er ikke lavet undersøgelser i branchen eller sundhedsvæsnet på, hvor mange der har oplevet chikane eller krænkelser fra kollegaer.

Foreningen Yngre Læger har ikke planer om at undersøge, om det finder sted, men formand Camilla Noelle Rathcke imødekommer initiativet. Ifølge hende får foreningen højst en håndfuld henvendelser om året.

- Derfor har vi heller ikke tænkt, at vi skal sætte en stor undersøgelse i gang lige nu, men vil tage det med i vores overvejelser, når vi senere på året laver en trivselsundersøgelse blandt vores medlemmer, siger hun og fortsætter:

- Der er jo utvivlsomt nogle udfordringer, men jeg har ikke indtryk af, at seksuelle krænkelser skulle være særlig udbredt i sundhedsvæsnet i forhold til andre brancher.

Frederikke Madsen mener, at det ville være oplagt, hvis de forskellige foreninger i branchen tog det op.

- Det er en skam, at der ikke er fokus på problematikken. Det er vigtigt at få afdækket omfanget og finde ud af, om folk ved, hvem de kan gå til. Mange af historierne kommer fra studerende og yngre læger, som er særligt udsatte, hvis de for eksempel gerne vil have job på afdelingen senere i deres karriere, siger hun.

- Men vores fagforeninger har en forestilling om, at det ikke er et stort problem. Tolkningen bliver, at når man ikke hører om det, så sker der nok ikke noget.

Svært at dele oplevelser

Til dagligt læser Frederikke Madsen medicin på Syddansk Universitet, og flere medstuderende og kollegaer i branchen har nævnt, at de er i tvivl om, hvor de søger hjælp, hvis de er udsat for situationer, der er over grænsen.

- Vi vil gerne sikre os, at alle ved, hvor de skal gå hen, hvis de bliver udsat for noget ubehageligt, og at de føler sig trygge ved at henvende sig, siger hun.

Ifølge Frederikke Madsen lægger kulturen i branchen ikke op til, at medarbejdere deler deres oplevelser.

Da hun selv begyndte at spørge medstuderende og kollegaer, om de havde været udsat for noget, var hun overrasket over, hvor mange der havde haft ubehagelige oplevelser.

Ifølge hende handler det om, at man skal have en nysgerrig og opsøgende tilgang, hvis man skal skabe en åben kultur omkring problemet.

- Jeg har en del kollegaer, som først har sagt, at de ikke har oplevet noget, men så efter et par dage er de kommet tilbage og fortalt om en oplevelse, de havde pakket væk, siger Frederikke Madsen.

Facebook
Twitter