Kvinden der forsvandt: Centralt vidne punkteres i forsvindings-sag

Ny afhøring af centralt vidne i sagen om en kvinde, der forsvandt sporløst fra Auderød Asylcenter, bliver gennemhullet i radiodokumentar.

Den forsvundne Ache Youssouf Mahamat boede indtil december 2011 på asylcenteret i Auderød, Nordsjælland. (Foto: Jesper Hyhne © DR Nyheder)

I december 2011 forsvandt den 19-årig kvinde Ache Youssouf Mahamat fra asylcenteret i Auderød i Nordsjælland. Hun havde nøgle og id-kort til asylcenteret på sig, men hun efterlod sine penge, papirer og alle sine ejendele på sit værelse.

Politiet konkluderede, at Ache måtte være rejst videre, og henlagde sagen. Det skete på baggrund af et vidne, som politiet ikke selv talte med, men som mente at have talt med den 19-årige Ache om, hvordan man kommer til Afrika eller Jylland.

Det fremgår af politiets sagsakter, som P1 Dokumentar har læst.

Men Aches bror Mouaze Youssouf Mahamat og de medarbejdere i asylcenteret, der kendte hende, tror ikke på politiets forklaring. De frygter, at der er sket hende noget.

- Jeg er bare så ked af, at hun ikke er blevet fundet. Jeg vil så gerne vide, hvad der er sket med hende, for man forestiller sig det værste, siger Helle Nørlund, Aches dansklærer i asylcenteret til P1 Dokumentar.

Afhøring af vidne efter tre år

Tre år senere, i foråret 2015, lykkes det for Mouaze at få politiet til at tage sagen op igen. Denne gang afhører politiet selv den portvagt, som skulle have talt med Ache i december 2011. Portvagten bekræfter at have talt med Ache i flere timer via oversættelsesprogrammet Google Translate.

Problemet er bare, at Ache er analfabet og slet ikke kan bruge Google Translate, fortæller Aches tidligere dansklærer, Helle Nørlund:

- Det kan ikke passe. Det må have været en anden person. Hun kunne ikke engang bruge en computer eller en mobiltelefon. Jeg kunne lige få hende til at skrive ’jeg hedder Ache’. Det, tror jeg, var alt, hvad hun lærte, siger Helle Nørlund.

Sagen henlagt igen

At Ache er analfabet, vidste politiet fra både Helle Nørlund, en socialrådgiver i asylcenteret, centerets leder, Michael Vinther, og Aches bror Mouaze. Det fremgår af politiets egne sagsakter fra forsvindings-sagen. Alligevel vælger Nordsjællands politi at tro på portvagtens forklaring og henlægger for anden gang sagen om Aches forsvinden.

P1 Dokumentar har konfronteret Nordsjællands Politi med oplysningerne i deres egne sagsakter. Politikommissær Henrik Sejer fastholder, at Ache kan have brugt Google Translate, selvom hun er analfabet.

- Man kan jo godt få den til at læse op, man kan godt skrive en besked ind og så få Google Translate til at læse den op.

Hvordan skulle hun kunne skrive en tekst ind, hvis hun ikke kan skrive?

- Det kan være, hun gør sig forståeligt med fagter eller ved at pege på et kort, det kan jeg jo ikke sige, siger Henrik Sejer til P1 Dokumentar.

Talegenkendelse ikke på arabisk

Teoretisk set kan Ache have talt til computeren på arabisk, og så har den oversat det til engelsk, så portvagten kunne forstå, hvad hun sagde.

Men P1 Dokumentar har undersøgt, om Google Translate havde talegenkendelse af arabisk i december 2011.

Den fandtes i såkaldt ’alpha-mode’ på 14 sprog, men arabisk var ikke et af dem.

Ny teori fra Politiet

Under interviewet med P1 Dokumentar lufter politikommissær Henrik Sejer en anden teori: At Ache kan være rejst, fordi hun ville væk fra sin bror.

- Når vi laver en undersøgelse, så taler vi med Røde Kors og de andre, der har haft kontakt med hende, for at se, hvordan forholdet kan være mellem dem. Og det gør, at vi kan komme på den tanke, at hun måske ikke har haft lyst til at orientere sin bror, siger Henrik Sejer.

Der står intet nævnt om den nye teori i politiets egne sagsakter, og Mouaze selv afviser, at han skulle have været årsag til at Ache rejste.

Bror og søster med godt forhold

P1 Dokumentar har også forelagt teorien for Mohammed Ozman, der kender både Mouaze og Ache og boede i lejren på samme tid. Han afviser det også.

- De boede frivilligt på samme værelse, og man kunne se, at de havde et godt forhold til hinanden. Han er ikke aggressiv. Det er slet ikke Mouaze, siger Mohammed Ozman.

Heller ikke dansklærer Helle Nørlund kan forestille sig, at Moauze var grund til at Ache skulle være rejst:

- Mouaze er det sødeste, blideste og rareste menneske. Det kan jeg simpelthen ikke forestille mig, siger Helle Nørlund til P1 Dokumentar.

Vært på P1 Dokumentar Gry Hoffmann har været meget på farten for at lave optagelser til Kvinden der forsvandt. (Foto: Jesper Hyhne © DR Nyheder)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter