Kvinder dumper oftere køreprøven end mænd: ´Nogle græder af nervøsitet´

Kvinder kører ikke ringere bil, men de er ofte for usikre til prøven, mener kørelærer.

Grafik: Signe Heiredal

Kørelærer Michael Lund fra 5 Gear i Aarhus har haft kvindelige elever, som han var fuldstændig sikker på ville bestå. Inden køreprøven har han sågar sagt, at hvis de dumpede, kunne han lige så godt sige sit job op, for de var så dygtige bilister, at det ikke kunne lade sig gøre - men så dumpede de alligevel.

Kvinder dumper lidt oftere køreprøven end mænd, viser tal fra Rigspolitiet, som DR har fået aktindsigt i. Mens kvinder dumpede 40 procent af deres køreprøver sidste år, var tallet 35 procent for mændene.

Michael Lund har haft køreskole i otte år og oplever, at den lille forskel skyldes, at unge kvinder har en tendens til at føle sig mere presset til køreprøven end mændene.

- Der er nogle, som sidder og græder lige før en køreprøve, så nervøse er de, siger han.

Kvinder har i flere år dumpet køreprøven oftere end mænd

Pernilles køreprøve var skræmmende

Sidste år var gymnasieeleven Pernille Haubjerg til køreprøve i Herning, og hun kender godt til usikkerheden. Hun husker, at den første køretime var skræmmende.

- Der er et ordsprog om, at kvinder ikke kan køre bil. Jo mere man får det at vide, des mere tror man på det, siger hun.

Pernille Haubjerg dumpede sin første køreprøve, som virkede akavet og skræmmende, fordi den prøvesagkyndige nærmest ikke mælede et ord. Til den anden køreprøve smalltalkede hun godt med den prøvesagkyndige. Stemningen i bilen var mere afslappet, og hun bestod.

Mænd forventer, at de kan køre bil

Dansk Kørelærer-Union oplever, at mænd i højere grad end kvinder stoler på, at de er klar til køreprøven.

- En del unge mænd har en forventning om, at selvfølgelig kan de køre bil. Nogle kvinder tænker måske på forhånd, at det er lidt svært, siger René Arnt, formand for Dansk Kørelærer-Union.

Kørelærer Michael Lund fra 5 Gear i Aarhus oplever, at kvinder slås med nervøsitet til køreprøven og derfor dumper lidt lettere end mænd. Han møder dog både selvsikre kvinder og usikre mænd, men tendensen er, at kvinder er en anelse mere nervøse til den praktiske køreprøve. (Foto: Kåre Kildall Rysgaard (DR))

Billedet med, at kvinder er lidt mere nervøse end mænd, viser sig også ved andre prøver og eksamener, fortæller psykolog Mette Bauer, der har skrevet om eksamensangst.

- Der er en tilbøjelighed til, at piger kræver, at de mestrer tingene fuldstændig - og det kan man ikke til en praktisk køreprøve, siger hun.

Hun fortæller, at nogle piger mener, at de skal klare sig totalt godt, ellers er livet helt forfærdeligt. Men holdningen kan skabe en nervøsitet, der betyder, at de i nogle situationer ikke tænker helt klart.

Drengene tager i højere grad chancer og accepterer, at de fejler, forklarer psykologen.

Mænd går ofte mere op i biler

Mænd kan også nogle gange være lidt bedre rustet til køreprøven, fordi de i højere grad end kvinder har en interesse for biler, fortæller kørelærer Michael Lund fra 5 Gear. Han møder flere knægte, som til køreundervisningen hjemmevant taler om bilmærker og ubesværet skifter gear. Men kvinderne er hurtige til at lære og lytter typisk mere efter til køretimerne end de unge mænd, siger han.

Han mener derfor ikke, at kvinderne dumper, fordi de generelt er dårligere bilister end mændene.

Facebook
Twitter