Kvinder er fanget i muslimske ægteskaber

Muslimske ægteskaber, hvor et ægtepar også siger ja til hinanden foran en imam, er udbredte, og kvinder har ofte svært ved at opløse dem.

Især yngre kvinder, der har opbakning fra familien, bruger tid på at finde en imam, som de deler synspunkter med. (© colourbox)

I modsætning til mænd skal kvinder i mange tilfælde have en såkaldt "gyldig grund" til at opløse et muslimsk ægteskab - også kaldet nikah.

Det viser en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der bygger på 248 interview.

I nogle miljøer opløser skilsmissen også nikah-forholdet, i andre miljøer skal manden underskrive skilsmissepapirerne, før ægteskab og nikah-forhold opløses, mens en skilsmisse i nogle miljøer ingen indvirkning har på nikah-forholdet, der derfor skal opløses særskilt.

Mandens accept

Ofte kan manden ensidigt opløse ægteskabet uden grund, mens kvinden enten skal have sin mands accept af, at forholdet skal opløses, eller også kan en imam opløse det, hvis manden for eksempel er voldelig eller har været forsvundet i længere tid.

- Det er helt sikkert, at nogen kvinder oplever store problemer i sidstnævnte miljøer, siger seniorforsker Anika Liversage, der står bag undersøgelsen.

- Kvinderne risikerer at sidde fast i et dårligt ægteskab, fordi de typisk skal forhandle deres skilmisse på plads via en imam. Han kan være med til at sætte kvinden fri af sit nikah-forhold, hvis manden ikke vil medvirke, siger Annika Liversage.

Mangler opbakning fra familien

Den ulige adgang til skilsmisse går især ud over de svageste muslimske kvinder, der ikke har mange ressourcer, og ikke har opbakning fra familien, siger hun.

- De bedst stillede kvinder kan så at sige shoppe mellem imamerne, for at finde den person, der bakker kvindens synspunkter op, siger Annika Liversage.

Facebook
Twitter