Kvinder finder støtte i lukkede Facebook-grupper efter gentagne aborter

Grupperne er oprettet som reaktion på manglende tilbud fra sundhedsvæsenet.

- Jeg ved ikke, hvad jeg havde gjort, hvis jeg ikke havde fundet den gruppe, siger en af kvinderne, der har aborteret spontant fem gange. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

I lukkede grupper på Facebook mødes kvinder, der alle har oplevet flere tabte graviditeter.

Her følger de hinanden i kampen for at få børn og står klar til at støtte og trøste, når drømmen brister.

En af dem, der har fundet vej til en af de lukkede grupper, er den 43-årige sygeplejerske Malene Engel, der i løbet af de seneste fire år har aborteret spontant fem gange.

Hos de andre kvinder på Facebook har hun mødt forståelse, lydhørhed og indlevelse, som hun ikke har kunnet finde andre steder.

- Det har reddet mig fra at gå i tusind stykker. Endelig mødte jeg nogen, der var i samme situation som mig. Endelig fandt jeg et forum, hvor jeg kunne få lov til at fortælle mine inderste tanker, som jeg ellers ikke turde sige højt, fortæller hun.

- Jeg ved ikke, hvad jeg havde gjort, hvis jeg ikke havde fundet den gruppe.

- Det er et vigtigt forum

Der er to Facebook-grupper, hvor medlemmerne i den ene primært er kvinder, der endnu er et stykke vej fra at få det barn, de ønsker sig. Den gruppe har i skrivende stund 324 medlemmer.

Medlemmerne i den anden gruppe, som bliver kaldt mødregruppen, er primært kvinder, hvor graviditeten har siddet fast så længe, at de tør tro på, at det vil lykkes at få et barn. Eller som efter gentagne spontane aborter er blevet mor en eller flere gange. Den gruppe har 126 medlemmer.

33-årige Matilda Hyldgaard Holm fra Ilskov startede med at være medlem af den første gruppe, men da det efter fire aborter lykkedes hende at få en datter, meldte hun sig ind i mødregruppen i stedet.

Begge grupper har været en stor hjælp for hende.

- Det er helt almindelige kvinder som mig, som har været gennem det samme. Nogle i lidt mildere grad – og nogle i langt værre grad. Vi har kunnet bruge hinanden og spørge hinanden om alt, fortæller hun.

Matilda Hyldgaard Holm tror ikke, at hun havde fået bearbejdet sorgen over de fem tabte graviditeter, hvis ikke det var for Facebook-grupperne.

- Slet ikke tilnærmelsesvist, som jeg har kunnet sammen med de kvinder. Det er et vigtigt forum, siger hun med eftertryk.

Facebook-grupperne kan ikke søges frem. Derfor er det også kun muligt at blive medlem ved at kontakte foreningen FUGA, som er udsprunget af grupperne.

Lukketheden skal sikre, at kvinderne kan føle sig trygge ved at dele deres tanker, sorg og frustrationer uden nysgerrige blikke udefra, fortæller en af medstifterne, Annelis Feddersen.

Hun har selv haft fem ufrivillige aborter gennem en periode på seks år, før det lykkedes hende at få to børn.

Hendes oplevelse undervejs i forløbet var, at venner og familie ikke kunne forstå, hvad hun gennemgik, fordi de ikke havde prøvet det samme selv.

Psykiske konsekvenser ved gentagne graviditetstab

  • Forekomsten af moderat til svær depression hos kvinder med gentagne graviditetstab er fem gange så høj, som hos andre der forsøger at blive forældre.

  • Halvdelen af de kvinder, som kommer på enheden for gentagne graviditetstab på Rigshospitalet efter tre tab, har stress.

Samtidig oplevede hun, at der ikke var støtte at hente fra sundhedsvæsenet til at bearbejde sorgen. Derfor gik hun og omkring 10 andre kvinder, som havde oplevet gentagne graviditetstab, sammen om at stifte den første Facebook-gruppe i 2011.

- Det skete hundrede procent som en reaktion på, at der manglede tilbud om noget tilsvarende, siger hun.

Annelis Feddersen har det indtryk, at grupperne og kvindernes indbyrdes støtte har reddet flere fra at falde ned i en dyb depression.

- Der er behov for et sammenhold bygget op omkring håb, forståelse og støtte, hvor man kan rase ud uden at føle sig som et dårligt menneske, hvis det for eksempel er svært at bære, at en veninde lykkes med at blive gravid. Og hvor man kan se, at man ikke er alene om at være i en elendig situation, siger hun.

Fakta: Spontan abort

  • Når man mister fosteret, inden der er gået 22 uger af graviditeten, er der tale om en spontan abort.

  • Langt de fleste spontane aborter sker inden for de første 12 uger af graviditeten.

  • Blødning, smerter og ophør af graviditetssymptomer er typiske tegn på, at man kan være ved at abortere.

  • Nogle har ingen symptomer, hvorfor aborten først opdages ved nakkefoldsscanningen i 12. uge.

  • 20 til 30 procent af alle graviditeter ender med en spontan abort. Tallet kan dog være højere, da en tidlig abort kan forveksles med en almindelig menstruation.Kilder: Abortlinjen, Jordemoderforeningen