To kvinder og seks mænd er netop blevet sigtet for forsøg på terror.
Det er netop kommet frem under to grundlovsforhør i Københavns Byret.
Tre er blevet sigtet for at have villet fremstille en eller flere bomber med sprængstoffet TATP, som skulle bruges til "en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet".
De andre fem er sigtet for at have forsøgt at finansiere og skaffe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger. Også her lyder det i sigtelsen, at det skulle være sket et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.
Politiets anholdelser forhindrede terrorhandlingerne, lød det i dag fra anklagemyndigheden i Københavns Byret, hvor de otte personer blev fremstillet i to forskellige retssale og altså i to forskellige terrorsager.
To også anholdt tidligere på året
To af de sigtede mænd er ifølge DR Nyheders oplysninger de selv samme, som i april blev anholdt i en sag om brandstiftelse.
Terrorsigtelsen mod de to lyder, at de i månederne op til 18. april og igen fra 4. oktober til 11. december i år forberedte fremstilling af en eller flere bomber.
I de mellemliggende måneder - fra 18. april til 4. oktober - var de varetægtsfængslet i sagen om brandstiftelse.
Begge kvinder var iklædt sort, lang dragt og sort tøklæde - det der kaldes chador. Den ene kvinde bar lange, sorte handsker.
Mændene var iklædt almindeligt hverdagstøj som hættetrøjer, t-shirts og skjorter. En af mændene havde stadig hvide overtrækssko til dna-sikring på fødderne.
Begge retssale var stopfyldt med presse på tilhørerpladserne, og i den ene retssal var også en kurdisk tolk til stede.
Lukkede døre
I begge sager har anklagemyndigheden fået dørene lukket, så det er begrænset, hvad offentligheden kan få at vide fra grundlovsforhørerne, der begyndte klokken 11.30 og forventes at vare flere timer.
- Der er tale om en meget omfattende sag, hvor der skal laves meget efterforskning endnu, lød det fra anklageren i sagen, hvor tre er blevet sigtet for bombeplaner.
I den sag nægtede de to af de tre sigtede sig skyldige. Den sidste - kvinden - kunne ikke svare på spørgsmålet ved grundlovsforhørets begyndelse.
De fem i terrorsagen om våbenanskaffelse nægtede sig alle skyldige i sigtelsen.
Sideløbende har Fyns Politi fremstillet en person i Odense Byret også som en udløber af gårsdagens ransagninger. Manden er blevet varetægtsfængslet i fire uger, oplyser Ritzau. Det skete efter et grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at offentligheden ikke har fået sigtelsen at høre.
20 anholdt i antiterroraktion i går
Fremstillingerne sker efter en omfattende politiaktion i går.
I et samarbejde mellem PET og syv af landets politikredse blev over 20 personer anholdt og 20 adresser i flere dele af landet blev ransaget.
På et pressemøde meldte Københavns Politi og PET efterfølgende ud, at man mente, at et netværk med militante islamistiske sympatier havde forberedt et terrorangreb på dansk jord:
- Vi ser med stor alvor på en sag som denne, der desværre bekræfter, at der er personer, der både har intention om og kapacitet til at begå terror i Danmark, lød det fra operativ chef i PET Flemming Drejer.
Han fortalte også, at det var efterretninger, der havde fået PET på sporet af sagen.
Samtidig fortalte politiinspektør ved Københavns Politi Jørgen Bergen Skov, at alle de eftersøgte personer, som politiet var interesseret i, blev anholdt i går. Der menes altså ikke at være medsammensvorne på fri fod.
Politiet har ifølge DR Nyheders oplysninger tidligere interesseret sig for to af de adresser, der i går blev ransaget. Det drejer sig om adresser i Herlev og Valby.
Hør PET-chef Flemming Drejer på pressemødet i går her: